Ljubljana
MGML

Svetovni dan nove umetnosti

World Art Nouveau Day

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in izven nje.

Svetovni dan nove umetnosti 2021
Svetovni dan nove umetnosti 2021

Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva artnouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu artnouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah.

Praznovanju svetovnega dneva nove umetnosti se pridružuje tudi Ljubljana s različnimi aktivnostmi, ki jih organizirajo člani lokalne mreže Artnouveau Ljubljana in so objavljene na njihovih spletnih straneh: Mestna občina Ljubljana - MOL, Zavod za varstvo kulturne dediščine – ZVKDS, Muzej in galerije mesta Ljubljane – MGML, Muzej za arhitekturo in oblikovanje – MAO, Narodna galerija Slovenije – NG, Narodni muzej Slovenije – NMS, Urbanistični inštitut Republike Slovenije – UIRS in Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

PROGRAM

Nedelja, 6. junij ob 11.00, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO, Rusjanov  trg 7)
Nedeljska ustvarjalnica s Katjo Filovski: Okamenele živali in pročelja hiš. Prijave na: izobrazevanje@mao.si

Četrtek, 10. junij, Narodna galerija (NG, Prešernova 24)
Projekcija filma Odstiranja: Hinko Smrekar (Življenska pot skozi avtoportrete in avtokarikature) Film bo na ogled v avli Narodne galerije na Prešernovi. Prost vstop.

Četrtek, 10. junij, Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML, Vila Zlatica, Cesta 27. aprila 47)
Vodeni ogled prenovljene Hribarjeve vile Zlatica ob 18.00 z Barbaro Savenc in dr. Ireno Žmuc. Prost vstop.
Vodeni ogledi tudi ob 14.00, 15.00, 16.00 in 17.00. VSA MESTA SO ŽE ZASEDENA!

Četrtek 10. junij 10.00-18.00, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO, Rusjanov  trg 7)
Razstava Predmet in zbirka
Razstava Ivan Jager in ljubljanska šola za arhitekturo

Četrtek 10. junij ob 18.00 (po Ljubljani)
Sprehod po secesijski Ljubljani s Katarino Metelko (MAO) Zbirno mesto pri Prešernovem spomeniku. Število udeležencev je omejeno. Prijave na: izobrazevanje@mao.si

Petek, 11. junij ob 18.00, Švicarija (MGML, Pod turnom 4)
Vodeni ogled po Švicariji s Tatjano Adamič in Aleksandro Renčelj Škedelj, ZVKDS, OE Ljubljana. Prijave na: tatjana.adamic@zvkds.si do 11. 6. 2021 do 13.00.

Program je za obiskovalce brezplačen. Zaradi ukrepov NIJZ je število udeležencev na vodenih obiskih omejeno in so potrebne vnaprejšne prijave.

Objavljeno: 5. 6. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se