Ljubljana
MGML

Silvester Komel (1931–1983): Pokrajine svetlobe

Slike

Predstavitev likovnih del primorskega slikarja iz njegovega celotnega ustvarjalnega obdobja na razstavi, ki sodi v niz spominskih likovnih razstav manj znanih del slovenskih avtoric in avtorjev v Bežigrajskih galerijah.

Petek
13
Sep 2024
Čas: 18:00
Lokacija: Bežigrajska galerija 2
Silvester Komel: Osvajanje prostora, 1973, olje platno, 100x150 cm
Silvester Komel: Osvajanje prostora, 1973, olje platno, 100x150 cm © Boštjan Komel

Kot slikar kraške pokrajine, ki mu je bila stalni navdih, se je uvrstil med najvidnejše slovenske krajinarje. Njegova dela zaznamuje življenjska vedrina, ki izhaja iz mediteranskega okolja in se kaže v barvnih intenzivnostih in izrazitih kontrastih.  
Že v zgodnjih slikarskih upodobitvah kraških krajin, lahko zaznamo skladja v kompozicijah oblik in barv, kar je značilno za njegov celotni ustvarjalni opus. V kasnejšem obdobju, prepoznavnem po izraziti občutljivosti za barvo in dinamični potezi kontrastnih tonov, se polje raznobarvnih slikarskih površin razširi na hladne in tople barve. Te se stapljajo v sožitju ena v drugo, v njih ali izza njih proseva in sije svetloba, kar ustvarja navidezne lirične iluzije pokrajin.

Silvester Komel se je rodil 5. septembra 1931 v Rožni Dolini pri Gorici.
Leta 1947 se je v Ljubljani vpisal na Šolo za umetno obrt, na Oddelek za uporabno grafiko. Zaradi bolezni je po tretjem letniku šolanje prekinil. Leta 1953 je uspešno opravil sprejemni izpit in začel študij na ljubljanski Akademiji za upodabljajočo umetnost, pri profesorjih Mariju Preglju in Gabrijelu Stupici.
Akademijo je zaključil leta 1958, diplomiral pa leta 1968 z delom Združevanje likovnega in tehničnega pouka pod mentorstvom profesorja Gabrijela Stupice. Po končanem šolanju je sprejel službo učitelja likovnega pouka najprej na osnovni šoli v Mirnu, nato pa še na osnovni šoli v Šempetru pri Gorici.
Kljub zahtevnemu delu likovnega pedagoga je ves svoj prosti čas posvetil slikanju ter v teh letih ustvaril ogromen in pomemben opus.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se