Ljubljana
MGML

Odprta vrata Arheološkega centra MGML

Pogled v zakulisje arheološkega dela z vodenim ogledom in predstavitvijo dela Arheološkega centra MGML.

Med Dnevi evropske kulturne dediščine odpiramo vrata našega arheološkega centra. Vljudno vabljeni vsi, ki vas privlači arheologija in verjamete v (vz)trajnost dediščine!

Sobota
1
Okt 2022
Čas: 11:00–12:00
Lokacija: Letališka cesta 9a
Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ogled Arheološkega centra MGML
Ogled Arheološkega centra MGML © Andrej Peunik / MGML

Ste vedeli, da je 800 kvadratnih metrov nekdanjega hangarja starega ljubljanskega letališča v Mostah danes sodobno opremljen arheološki center? In čemu je namenjeno delo strokovnjakov v tem centru? V njem poteka primarna obdelava in muzealizacija arheološkega gradiva, laboratorijska izkopavanj (denimo raziskave gradiva v izkopanih žarah) in primarna konservaciji gradiva.

Lončeno in kovinsko gradivo, leseni in kamniti elementi ter zemljene vzorci v center prihajajo iz aktualnih arheoloških najdb po Ljubljani in okolice, hranimo pa tudi najdbe starejših terenskih raziskav.

Ne zamudite edinstvene priložnosti 1-urnega ogleda Arheološkega centra, ko bomo z vami delili pogled v zakulisje arheološkega dela, vas vodili po delovnih prostorih, depoju (v katerem hranimo tudi koliščarske kole) ter vam razkazali rimske sarkofage z Gosposvetske ceste in številne druge zanimive arheološke najdbe, ki niso pogosto na ogled javnosti.

Za udeležbo na brezplačnem vodstvu zbiramo obvezne prijave: prijava@mgml.si ali 01/2412 506 (pot-pet, 8:00-15:00).

Kako nas najlaže najdete: povezava na Google Maps: https://goo.gl/maps/HsNnBSRPJfyZsuEA8

Lokacija je dostopna z avtobusom LPP št. 27. Ob objektu je možno parkiranje.


Z dogodkom se pridružujemo letošnjim 32. Dnevom evropske kulturne dediščine in 10. Tednu kulturne dediščine, ki  potekajo od 24. 9. do 8. 10. 2022. 

Muzej in galerije mesta Ljubljane je konec leta 2020 v hangarju starega ljubljanskega letališča na Letališki cesti 9a v Ljubljani vzpostavil Arheološki center. Center se razvija in raste premišljeno, z delom in promocijo gradi svojo podobo in povečuje obseg delo. Center se razvija in raste premišljeno, z delom in promocijo gradi svojo podobo in povečuje obseg delovanja ter postaja platforma za sodelovanje z zunanjimi strokovnjaki različnih področij.

Strategija razvoja Muzeja in galerij mesta Ljubljane 2021–2025 predvideva v tem delu mesta kulturni karé kot nov inkubator kulturnega dogajanja.

Osnovni dejavnosti bi se postopoma pridružili dodatni programi, izvajanje nekonvencionalnih ogledov arheološkega dela, vabljena predavanja strokovnjakov, prirejanje in izvajanje delavnic v smislu poustvarjanja »arheoloških« predmetov ter umetniška snovanja, s čimer se bo povečalo razumevanje preteklosti s poudarkom na prenosu znanja na prihodnje generacije.

S takšnimi in podobnimi intervencijami lokacije, ki so imele še nedavno povsem drugačno funkcijo, zažarijo in se odprejo širši javnosti.

Ned
25
Sep 2022
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sre
28
Sep 2022
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Seniorji
Sre
28
Sep 2022
Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
28
Sep 2022
Literarni dogodek, Literarni večer, Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
29
Sep 2022
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se