Ljubljana
MGML

Odprtje razstave Dominik Mahnič: Krmiljenje čopiča

Dominik Mahnič, akademski slikar, magister videa ter prepoznavna figura ulično-umetniškega gibanja, v svojo umetniško refleksijo vključuje dialektiko med klasičnim slikarstvom in avantgardnimi dosežki novih tehnologij in umetne inteligence. V torek, 19. 9. 2023 ob 19.00, vas lepo vabimo v Galerijo Vžigalica na odprtje njegove razstave Krmiljenje čopiča.

Torek
19
Sep 2023
Čas: 19:00
Lokacija: Galerija Vžigalica
Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Plenerist
Plenerist © Dominik Mahnič

Dominik Mahnič, akademski slikar, magister videa, tehnolog ter prepoznavna figura ulično-umetniškega gibanja, v svojo umetniško refleksijo vključuje dialektiko med klasičnim slikarstvom in avantgardnimi dosežki novih tehnologij in umetne inteligence.

V sodelovanju s programerjema Vidom Vidmarjem in Petrom Veselinovićem je Mahnič udejanjil tehnologijo, ki umetni inteligenci omogoča kontemplacijo in avtomatizacijo slikarske geste. Pri tem sledimo evoluciji slikarskih strojev od leta 2016, katerih osnove sežejo od Flomastrografa preko Aerografa do Akrilografa ter so ukoreninjeni v mehanizmih 2D skeniranja, CNC obdelave in 3D tiska.

Z najnovejšo iteracijo slikarskega stroja, Čopičografa, v katerega je vključena programska nadgradnja z generatorji umetne inteligence, umetnik vstopa v dialog s strojem preko izrazitih želja, ki jih stroj nato udejanji pod vizualnim nadzorom.

Razstava v Galeriji Vžigalica je osredotočena izključno na dela, ki so v minulih treh letih nastala pod mehanično taktirko Čopičografa, s čimer se odpira razprava o razmerjih med avtorstvom, tehnološko mediacijo in kontekstualizacijo v sodobni umetniški praksi. Videli boste tudi stroja pri delu.

Ob vsem tem je umetnikova intenca, da tehnologija kot sredstvo slikanja ostane v ozadju, s poudarkom na osnovni avtonomiji slikarstva. Na koncu naj umetniška dela spregovorijo sama zase, brez potrebe po tehnološkem kontekstu. Več o razstavi

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se