Ljubljana
MGML

Z zavoja v zid: Nov mural na dvoriščni fasadi muzeja

Nov začasni mural, ki krasi fasado notranjega dvorišča Mestnega muzeja Ljubljana, na igriv način ustvarja most med zunanjščino in notranjostjo muzeja ter obstoječim stavbnim elementom daje novo funkcijo. Ustvaril ga je preko mednarodnega poziva Z zavoja v zid izbrani nemški ulični umetnik Krashkid. Ob muralu si na t.i. zavoju lahko ogledate še panojsko razstavo desetih najboljših predlogov za zidno poslikavo po izboru mednarodne komisije.

None

Mednarodni poziv za mural Z zavoja v zid, ki smo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) izvedli med majem in septembrom 2023, je pritegnil pozornost 136 avtoric in avtorjev z vsega sveta. Namen poziva, pri katerem sta moči združila mestni muzej in Galerija Vžigalica, je bil z začasno zidno poslikavo osmisliti del fasade Mestnega muzeja Ljubljana, ki se nahaja na koncu t.i. zavoja, in jo vključiti v podobo notranjega dvorišča muzeja.

Mednarodna komisija, v sestavi Jani Pirnat (predsednik) ter člani Nejc Kovačič, Janez Polajnar, Jasper van Es in umetnik s psevdonimom Name:, je za zmagovalca razglasila nemškega uličnega umetnika Krashkida, ki je prepričal »z lucidnim predlogom, s katerim mu je uspelo povezati obiskovalce z vsebino in poslanstvom Mestnega muzeja Ljubljana«.

Krashkid je v predstavitvi svojega murala, imenovanega preprosto Brez naslova, zapisal: »Ob obiskih muzejev vedno opazujem, kako ljudje gledajo razstavljene predmete – vedno v skoraj enakih pozah. Ker je na steni tudi okno, sem ga želel vključiti v svoj koncept. Rezultat je podoba, na kateri štiri osebe v omenjenih pozah gledajo proti oknu (in proti vsemu v njem), kot bi bile zazrte v umetniško delo. Svoj predlog razumem v smislu poklona muzeju kot kraju srečevanja in sporazumevanja. Predmet, razstavljavec in obiskovalec vzpostavijo diskurz. Ta je lahko formativen, spodbuden, izzivalen ali pa zgolj kratkotrajen in bežen. Kot so raznoliki obiskovalci muzejev, tako so lahko različne tudi njihove izkušnje ob obisku.«

Novi mural, ki krasi fasado notranjega muzejskega dvorišča, na igriv način ustvarja most med zunanjščino in notranjostjo muzeja ter obstoječim stavbnim elementom daje novo funkcijo.

Raznolikost v pristopih in slogu odražajo tudi idejne zasnove za mural še desetih, za panojsko razstavo izbranih avtoric in avtorjev; ti so AndreHZ (Nizozemska), Miha Artnak (Slovenija), CT (Italija), Vuk Ćosić (Slovenija), Bradley Downey (ZDA), Dalal Mitwally (Jordanija), Klara Perušek (Slovenija), Oliver Pilić (Slovenija), Irena Woelle (Slovenija) in TROK ZEK (Slovenija).

Iskreno se zahvaljujemo vsem avtorjem in avtoricam, ki so se odzvali pozivu – za njihov trud in delo, za predstavljeno inovativnost!


Objavljeno: 23. 10. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se