Ljubljana
MGML
Name:
© Sunčan Stone

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10.00–18.00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10.00–14.00

Vstop prost.

Name:

Čas bo pokazal

2. 7. 2021–29. 8. 2021

Na razstavi predstavljamo izbor umetniških izjav in posegov v urbani prostor umetnika, ki si je nadel "neimenovano ime": Name:. Njegova dela konceptualno slonijo na obravnavi in vprašanjih ("zlo")rabe javnega prostora in okolja, s poudarkom na trenutnih družbenih spremembah.

Vrsta odmevnih podvigov ulične umetnosti, nastalih od leta 2005 do 2021, je ostala anonimna, zato se je v javnosti pojavila potreba po identificiranju umetnika, ki se v tem času pod svoja dela ni podpisoval. Nadel si je "neimenovano ime": Name:, ki je prva vrstica birokratskega formularja ali vprašanje uradne osebe po identifikaciji subjekta pred njo. Njegova dela konceptualno slonijo na obravnavi in vprašanjih ("zlo")rabe javnega prostora in okolja, s poudarkom na trenutnih družbenih spremembah. Obenem raziskuje tudi tehnike in fizične omejitve intervencij v javni prostor.

V Galeriji Vžigalica predstavljamo izbor njegovih umetniških izjav in posegov v urbani prostor z razstavo Čas bo pokazal, katere naslov se nanaša tudi na njegov prvi podvodni grafit z istim sporočilom – Time will Tell (2020). Podvodni grafit je uvod v večji projekt, ki ga umetnik pripravlja pod morjem na atlantski obali ZDA, kjer so našli poslednje zatočišče za nekaj tisoč vlakov newyorške podzemne železnice. V izložbah Galerije Vžigalica je na ogled video o nastanku omenjenega podvodnega grafita, skupaj z delom SOS_SMS (2020), ki z absurdno pretvorbo sporočil iz medija sodobne informacijske tehnologije v dimni signal iz pik in črt, ki se spušča skozi dimnik Stare elektrarne, prikaže nevidno porabljanje energije v mobilnem komunikacijskem sistemu. Pred vhod v galerijo je nameščena zaustavljena policijska ura The Curfew (2020), ki jo je Name: iz frustracije nad dolgim, 174-dnevnim kratenjem osebne svobode državljanom in državljankam Slovenije v času policijske ure namestil nad projektni prostor Fotopub.

Epidemija in zapiranje mej sta sprožila nastanek grafita New World Order (2020) v Piranu. Video Ping Pong (2017) je nastal kot odgovor na problematiko meddržavnih odnosov ter lovljenja in "podajanja" nelegalnih migrantov prek slovensko-hrvaške meje. V delu Imaginnation (2017) je Name: grafitiral tank pred muzejem sodobne umetnosti v Novem Sadu. Delo Nothing is Forever (2017) pa prek brisanja prahu s sporočilom o minljivosti zaokrožuje vprašanje naslova razstave Čas bo pokazal.

Interaktivna postavitev dela razstave je posvečena najmanjšim grafitom na svetu – nanografitom. Name: je z njimi na najbolj prominentnih lokacijah evropskih mest ustvaril vrsto iskrivih aforizmov, ki se nanašajo na določeno lokalno zgodbo ali dogodek. Z umetniško akcijo Mine is Smaller than Yours (2018) je s svojim podpisom ustvaril tudi najmanjši grafit na svetu, neviden tudi mikroskopu.

Skozi projekte, ki jih ustvarja Name:, je razviden tudi njegov večni spopad z avtoritetami. Slovensko lokalno sceno obravnavata delo Hiša št. 3 (2021), mural na temo pravljice Ele Peroci, ki govori o gentrifikaciji in je nastal na zunanjem zidu tovarne Rog kot odgovor na nasilni prevzem skvota Rog, kjer je imel Name: svoj atelje, ter delo Kdo je Zdenka Badovinac? (2017), v katerem se umetnik ukvarja z nekdanjo direktorico MG+MSUM oziroma z njeno vlogo za kariero mladega umetnika v Sloveniji. V okviru razstave sta obe deli umeščeni v t. i. "sobo umetniške zamere". Humor je verjetno najbolj subverziven način obravnave lokalnih in globalnih družbenopolitičnih sprememb; Name: se z instalacijami v javnem prostoru nanje hitro odziva, tako da javnosti pušča sporočila skozi prepoznavne ulične akcije. Kakšen pa bo njihov učinek, bo pokazal čas.


Vljudno vabljeni na odprtje razstave Name: Čas bo pokazal, ki bo v petek, 2. julija 2021, ob 19.00.
Razstava je vključena v program 3. edicije festivala ulične umetnosti Ljubljana Street Art Festival, ki bo potekal od 28. junija do 4. julija 2021 na različnih lokacijah v Ljubljani.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Koprodukcija: Name Studios, Street Art Festival Ljubljana, Kino Šiška
Kurator razstave: Jani Pirnat
Umetnik: Name:
Deli Time will Tell in New World Order sta nastali v produkciji: Kulturno izobraževalno društvo PiNA
Delo SOS_SMS je nastali v koprodukciji: Strip Core / Forum Ljubljana, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Bunker, Koda Modro
Deli Ping Pong, Imaginnation in nanografiti so nastali v produkciji: KIBLA
Delo New World Order je nastalo v sodelovanju z: Brad Downey  
Delo Hiša št. 3 je nastalo v sodelovanju z: Danilo Milovanović
Delo Hey je financiralo: Ministrstvo za kulturo RS
Projekt je podprla: Mestna občina Ljubljana
Zahvala za tehnično podporo in sponzorstvo: Kulturno izobraževalno društvo PiNA
Zahvala: Nanocenter

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10.00–18.00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10.00–14.00

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se