Ljubljana
MGML
ZGODILO SE JE ČISTO BLIZU NAS
arhiv projekta Zgodilo se je čisto blizu nas

ZGODILO SE JE ČISTO BLIZU NAS

5. 4. 2022–9. 5. 2022

Ob 30. letnici prihoda prvega vala beguncev iz BIH v Ljubljano (1992-2022) na razstavi beležimo spomine takratnih beguncev.

Možnosti pogleda so odprte in mnogoterne, prav tako stili vzgodbenih spominov, zajem prikazanih pa ponuja majhno odprtino v malo poznan svet, ki ga usmerja neka drža, odnos do sveta. Mobilizacija pogleda in refleksija naših ravnanj in odnosov do beguncev, ki so na različnih koncih sveta vsak dan prisiljeni zapuščati svoje domove, sta možna stranska učinka videnega in slišanega.

Točko nič razstave tvori Prelet dogodkov skozi takratno medijsko reprezentacijo dogodkov. Od tam se pot odpira v dve sobi. Odhodi so zgodbe o zapuščanju domov,  Prihodi pa spomini na prihode v Slovenijo in begunska življenja v Ljubljani.


Tina Popovič


Polagoma se zavem, da sem begunec. Človek brez dokumentov in brez obraza, brez sedanjosti in brez prihodnosti. Človek s težkim korakom in strtim telesom, roža zla, nezemeljska in razpršena kot cvetni prah. Nimam več imena, nisem več ne velik ne majhen, nič več sin ali brat. Sem od pozabe premočen pes v dolgi noči brez jutra, brazgotinica na obrazu sveta.“  

Velibor Čolić (Priročnik za izgnance)

Kolofon

Koncept: Tina Popovič
Avtorji: Gaja Naja Rojec, Matjaž Jamnik, Ali Žerdin, Barbara Čeferin, Alenka Bartulović, Maida Džinić, Janez Polajnar
Produkcija: Divja misel
Partnerji: Muzej in galerije mesta Ljubljana, Muzej tiska, Galerija Fotografija.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se