Ljubljana
MGML
Zgodilo se je čisto blizu nas
arhiv projekta Zgodilo se je čisto blizu nas

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10.00–18.00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10.00–14.00

Vstop prost.

Zgodilo se je čisto blizu nas

6. 4. 2022–8. 5. 2022

Ob 30. obletnici pričetka vojne in prihoda pregnancev iz BiH v Slovenijo se na razstavi s pomočjo osebnih spominov pregnancev in tistih, ki so ob njihovem sprejemu sodelovali in pomagali, obračamo k naši skupni, malo znani izkušnji.

Razstavo, sestavljeno iz osebnih spominov 45 posameznikov in posameznic, medijskega poročanja in drugega dokumentarnega gradiva, tvorita dva vsebinska sklopa.

V Galeriji Vžigalica so predstavljene zgodbe o zapuščanju domov, prihodih v Slovenijo in nevsakdanjem bivanju v pregnanstvu, ki se je iz pričakovanih nekaj tednov raztegnilo v težko predstavljiva leta. Nekateri so tukaj odrasli, drugi so se postarali, za nekatere je Slovenija poostala dom, drugi so jo le prečili.

V Galeriji Vodnikove domačije pozornost namenjamo tudi aktivnostim oziroma prostorom, ki so pregnancem, ki so s seboj prinesli ogromen kulturni kapital, odprli vrata za izražanje in ustvarjanje.

Razstava je sestavljena iz fragmentov, ki predstavljajo zgolj majhno okno v svet pregnanstva. Zbrani spomini odpirajo prostor za refleksijo naših ravnanj in odnosa do vseh tistih, ki so na različnih koncih sveta vsak dan prisiljeni zapuščati svoje domove.


Tina Popovič


»Polagoma se zavem, da sem begunec. Človek brez dokumentov in brez obraza, brez sedanjosti in brez prihodnosti. Človek s težkim korakom in strtim telesom, roža zla, nezemeljska in razpršena kot cvetni prah. Nimam več imena, nisem več ne velik ne majhen, nič več sin ali brat. Sem od pozabe premočen pes v dolgi noči brez jutra, brazgotinica na obrazu sveta.
Velibor Čolić, Priročnik za izgnance (Goga, 2020)

Kolofon

ProdukcijaDivja misel
Koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kuratorji razstave: Tina Popovič, Gaja Naja Rojec, Matjaž Jamnik
Svoje spomine so prispevali: Amila Adrović, Vesna Andree Zaimović, Igor Anjoli, Barbara Bulatović, Ahmed Burić, Suzy Curtis, Aida Čorbadžić, Sanja Jovanović Derviskadić, Elida Džanić, Maida Džinić, Goga Flaker, Erol Hadžimušović, Andreja Hočevar, Enes Hodžić, Hatidza Husejnović, Zulfija Husejnović Sirčić, Goran Janković, Davor Janjić, Emir Jelkić, Aida Kamišalić Latifić, Aleš Korpić, Mubera Korpić, Jani Kovačič, Vlado Kreslin, Irena Krtalić, Aida Kurtović, Tilčka Marin, Veljko Metikoš, Anica Mikuš Kos, Marijan Miletič, Rastko Močnik, Ismar Mujezinović, Damir Murathodžić, Boris A. Novak, Franko Pleško, Olga Popov, Draga Potočnjak, Inga Remeta, Valerija Tvrz Skrinjar, Rajko Stanković, Etbin Štefančič, Nebojša Tejić, Branko Uhlik, Milorad in Biljana Vojnović, Jurij Zaletel
Koordinatorja za MGML: Jani Pirnat, Janez Polajnar 
Pobuda za obeležbo obletnice, organizacija: Maida Džinić
Izbor tiskanih medijev: Ali Žerdin
Oblikovanje podobe in postavitve razstave: Alja Herlah, Sara Badovinac
Partnerji: Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo, Društvo BH kulturni center
Projekt sta podprla: Mestna občina Ljubljana; Ministrstvo za kulturo RSVečina na razstavi predstavljenih spominov je bila med novembrom 2021 in marcem 2022 posnetih v dvorani Vodnikove domačije. Nekaj marca 2022 v Muzeju ratnog djetinjstva v Sarajevu. 

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10.00–18.00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10.00–14.00

Vstop prost.

Novice

Dogodki ob razstavi Zgodilo se je čisto blizu nas

Razstava Zgodilo se je čisto blizu nas je eden od dogodkov ob 30-letnici prihoda pregnank in pregnancev iz BiH v Slovenijo. V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane smo jo pripravili v sodelovanju z zavodom Divja misel. Drugi del razstave bo od 14. aprila na ogled v Vodnikovi domačiji Šiška. Spodaj objavljamo še ostale dogodke, ki se bodo zvrstili v sklopu obletnice:


6. april 2022
Galerija Vžigalica
Zbiranje pričevanj za razstavo Zgodilo se je čisto blizu nas

Na pobudo nekdanje begunke Maide Džinić na Divji misli skupaj z Mestnim muzejem Ljubljana, Galerijo Vžigalica ter številnimi sodelavci in partnerji pripravljamo razstavo, s katero bomo obeležili 30. obletnico prihoda prvega vala beguncev iz BiH v Slovenijo.

22. marec 2022
Galerija Vžigalica

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se