Ljubljana
MGML

"Pod svobodnim soncem" – umetniška intervencija v centru Ljubljane

V sklopu razstave z naslovom Svobodno sonce, ki je trenutno na ogled v Mestni galeriji Ljubljana, bo v petek, 19. junija, med 15. in 18. uro, v centru Ljubljane potekala umetniška intervencija Pod svobodnim soncem, v okviru katere bodo na oglasnih površinah Tam-Tam v živo ustvarjali umetniki Viktor Bernik, Olja Grubić, Duša Jesih, Žiga Kariž, Gorazd Krnc, Arjan Pregl, Simona Semenič, Maja Smrekar in Sašo Vrabič.

None
© Nada Žgank

Razstava Svobodno sonce, ki se je v Mestni galeriji Ljubljana odprla 11. junija, je začela nastajati v obdobju izolacije, ko se je svet spopadal s pandemijo korona virusa. Zaostreni ukrepi socialnega distanciranja niso povzročili samo zamika razstave za dva meseca, temveč so se odrazili tudi v njeni strukturi. Otežen dostop do ateljejev, trgovin z umetniškim materialom in druge omejitve so se odrazile tudi v umetniških delih avtoric in avtorjev, ki posledično odražajo duh časa in različne načine soočanja z novo realnostjo.

Del razstave je tudi projekt Pod svobodnim soncem, ki je začel nastajati v obdobju izolacije, in v okviru katerega so se umetniki in umetnice z video vsebinami, objavljenimi na Facebook strani Mestne galerije Ljubljana, javljali iz svojih ateljejev, delili svoj vsakdan in skozi umetniško govorico naslavljali obdobje nove realnosti. Projekt se sedaj simbolično nadaljuje –na ulici. Ker so bile vrata umetniških inštitucij zaprta dalj časa, število obiskovalcev pa je bilo zaradi številnih ukrepov, namenjenih preprečevanju širjenja okužbe, zanemarljivo, želimo z umetniškimi deli, ki bodo nastajala v živo, mimoidočim približati ustvarjalni proces umetnikov in jim omogočiti ogled umetniških del »pod svobodnim soncem«, brez kakršnihkoli omejitev.  Namen umetniške intervencije v urbanem okolju je tudi prenos pozitivnega sporočila refrena skladba Prrrauuu, ki so jo v sodelovanju posneli vsi sodelujoči umetniki in predstavlja osrednji del razstave Svobodno sonce: »Vse bo v redu! Super bo!«

Lokacije, kjer bodo ustvarjali umetniki:
Viktor Bernik (Slovenska cesta – Šestica) 
Olja Grubić (križišče Dalmatinove in Miklošičeve ulice)
Duša Jesih (Plečnikov trg Maxi) 
Žiga Kariž (Plečnikov trg, Maxi) 
Arjan Pregl (križišče Gregorčičeve in Igriške ulice) 
Simona Semenič (Borštnikov trg – Ferent)
Maja Smrekar (Prešernova cesta – Trg MDB – Tramvaj)
Sašo Vrabič (Metelkova ulica / Muzejska četrt)

Medijski pokrovitelj projekta Pod svobodnim soncem je Tam Tam.

Objavljeno: 17. 6. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se