Ljubljana
MGML
Svobodno sonce
Svobodno sonce, Mestna galerija Ljubljana, 2020 © Nada Žgank

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

skupinska razstava

Svobodno sonce

11. 6. 2020–9. 8. 2020

V sklopu razstave se predstavljajo: Viktor Bernik, Špela Čadež, Olja Grubić, Duša Jesih, Žiga Kariž, Gorazd Krnc, Arjan Pregl, Simona Semenič (v sodelovanju z Nado Žgank), Maja Smrekar, Miha Štrukelj, Sašo Vrabič.

Po skupinskih razstavah Better Doggy Style Than No Style, 2016, z umetniki in Prrrrrrr, 2018, z umetnicami sta oba umetniška sestava, na prvi pogled neskladna v njunih dosedanjih ustvarjalnih praksah, združila moči v tokratnem projektu, kjer so se v praviloma humornem preigravanju pussy in doggy sloga izognili pastem moraliziranja v kontekstu zaostrenih definicij spolnih identitet oziroma diskurzu »ženske kot Druge«. V izogib ugovorom o morebitni vsebinsko ohlapni zasnovi skupinske razstave so bila v teku njene priprave organizirana delovna srečanja z umetniki z namenom vsebinskega strnjevanja različnih avtorskih poetik na skupni imenovalec. Energetski naboj medsebojnega komuniciranja in vitalni, zabavni in konstruktivni premisleki o vsebini razstave so v referenčnem okviru fuzije obeh spolov pripeljali do integralnega jedra – skupnega glasbenega videa v slogu Band Aida (kot ponovna uprizoritev videa Slovenski Band Aid: Svobodno sonce iz leta 1991) z duhovitim metaforičnim naslovom PrrrAuuu. Ne da bi vedel za citate ali izjave drugih, je vsak umetnik prispeval svoj del besedila z vokalno izvedbo v pesem, ki sta jo, upoštevaje »obskurno nametanost na kup«, pred izvedbo uredila Simona Semenič in Arjan Pregl. Glasba, instrumentalni del, mešanje in mastering zvoka, video in montaža je delo Saša Vrabiča, zaključni video in zvok iz parka Tivoli ter montaža so doprinos Gorazda Krnca, dodatne klaviature pa Maje Smrekar.

Zasnova razstave in video sta nastajala na prelomu iz predkoronskih časov v čas izolacije. Zaostreni ukrepi socialnega distanciranja niso povzročili samo zamika razstave za dva meseca, temveč so se odrazili tudi v njeni strukturi. Otežen dostop do ateljejev, trgovin z umetniškim materialom in druge omejitve so povzročili izrazito aktivnost prek t. i. nove spletne realnosti. V sklopu te je Mestna galerija Ljubljana s premislekom in zavedajoč se odgovornosti svojega primarnega poslanstva izpeljala in še izvaja v okviru cikla Pod svobodnim soncem projekte umetnikov, katerih del bo prikazan tudi na razstavi v galerijskih prostorih. Prav paradoksalno pa je dejstvo, da se je spontano besedilo glasbenega videa PrrrAuuu, ki je bilo oblikovano pred pandemijo, osmislilo in se popolnoma ujelo ter privzelo, kot meni muzikološka stroka, izjemno pomembno prekognicijsko in afektivno vlogo tovrstnih formacij znanih izvajalcev v glasbenem žanru Band Aida, se pravi, funkcijo napovedovanja družbenih sprememb, bodrenja in blaženja tegob ogroženega prebivalstva v slogu Vse bo v redu, vse bo v redu super booo.
Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Mateja PodlesnikUmetniki: Špela Čadež, Olja Grubić, Duša Jesih, Simona Semenič in Nada Žgank, Maja Smrekar, Viktor Bernik, Žiga Kariž, Gorazd Krnc, Arjan Pregl, Miha Štrukelj, Sašo VrabičBesedilo: Mateja PodlesnikOblikovanje: Ajdin BašićTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Novice

"Pod svobodnim soncem" – umetniška intervencija v centru Ljubljane

V sklopu razstave z naslovom Svobodno sonce, ki je trenutno na ogled v Mestni galeriji Ljubljana, bo v petek, 19. junija, med 15. in 18. uro, v centru Ljubljane potekala umetniška intervencija Pod svobodnim soncem, v okviru katere bodo na oglasnih površinah Tam-Tam v živo ustvarjali umetniki Viktor Bernik, Olja Grubić, Duša Jesih, Žiga Kariž, Gorazd Krnc, Arjan Pregl, Simona Semenič, Maja Smrekar in Sašo Vrabič.

17. junij 2020
Mestna galerija Ljubljana
Poletna muzejska noč 2020

V soboto, 20. junija, od 18:00 pa vse do polnoči vstopite skozi široko odprta vrata našega muzeja in galerij ter doživite bogato kulturno doživetje!

10. junij 2020
Mestni muzej Ljubljana
Pod svobodnim soncem: Miha Štrukelj, "Trolldomsfjellet"

Serijo videov, s katerimi umetniki predstavljajo priprave na bližajočo se razstavo »Svobodno sonce« v Mestni galeriji Ljubljana, nadaljuje Miha Strukelj. Video predstavlja nastajanje njegovega dela z naslovom "Trolldomsfjellet", kar je norveški izraz za magično goro.

14. maj 2020
Mestna galerija Ljubljana
Pod svobodnim soncem: Duša Jesih, "Dvoriščno okno"

Ste zaradi trenutne situacije doma, vam je dolgčas ali pa zaradi stresa, samoizolacije ne veste več, kaj bi sami s sabo?! Bi se radi preizkusili in se samozaposlili v umetniški akciji? Bi radi zaposlili svoje otroke? Za vas je umetnica Duša Jesih pripravila sveženj pobarvank, osnovnih kompozicij za slike v nastajanju v času samoizolacije. Namenjena je pripravi na prihajajočo skupinsko razstavo v ljubljanski Mestni galeriji z naslovom »Svobodno sonce«, ki se v Mestni galeriji Ljubljana odpira 11. junija.

7. maj 2020
Mestna galerija Ljubljana
Pod svobodnim soncem

Predvideno odprtje razstave "Svobodno sonce" je zaradi trenutnih razmer seveda prestavljeno. Na srečo pa se nam iz izolacije javljajo umetnice in umetniki, ki bodo v bližnji prihodnosti predstavljeni na razstavi. Prejšnji teden je z nami tutorial delil Arjan Pregl, tokrat pa nam Sašo Vrabič v pogovoru z ženo razkriva, kako potekajo priprave na odprtje razstave v Mestni galeriji Ljubljana. Združeni umetniki, kot se za krizo spodobi, nam hkrati v en glas sporočajo - vse bo v redu!

9. april 2020
Mestna galerija Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se