Ljubljana
MGML
Primeri smeha v umetnosti
© Matevž Paternoster/MGML

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

skupinska razstava

Primeri smeha v umetnosti

16. 4. 2015–14. 6. 2015

Sodelujoči umetniki: Miha Vipotnik, Silvester Plotajs Sicoe, Vladimir Leben, Izar Lunaček, Barbara Jurkovšek, Manca Juvan, Matjaž Rušt. Pisana paleta smešnih podob odseva subjektivno naravo posameznih ustvarjalcev in v svoji raznolikosti nadaljuje razstavo Fragmenti sreče v umetnosti, ki je bila na ogled v Mestni galeriji Ljubljana leta 2012.

Zakaj, kako, čemu, na kakšne načine in koliko se v likovni umetnosti pojavljajo podobe, ki lahko izzovejo smeh? Je smešno takoj vidno ali ga moramo s poglobljenimi pogledi postopno odkrivati? Nam skozi navidezno lahkotnost sporočajo smešne podobe veliko več kot se to zdi le na prvi pogled? Ali pomenijo sproščen odnos in pogled na svet ali pa so prav zaradi navidezne lahkotnosti napolnjene s kritičnimi avtorskimi odzivi in čustveno stopnjevanimi konotacijami? Kdaj se podobe smešnega približajo plitvemu učinku trivialnosti? Na vsa ta vprašanja poskuša odgovoriti razstava Primeri smeha v umetnosti v Mestni galeriji Ljubljana (MGML), ki v likovnih podobah predstavlja različne odtenke smeha, od sofisticiranih, ekspresivnih, ironičnih, sarkastičnih, parodičnih, do grotesknih poglobljenih kritičnih premislekov. Pisana paleta smešnih podob odseva subjektivno naravo posameznih ustvarjalcev in v svoji raznolikosti nadaljuje razstavo Fragmenti sreče v umetnosti, ki je bila na ogled v Mestni galeriji Ljubljana leta 2012. Če je takratna razstava raziskovala možnosti uprizarjanja sreče, se tokratna posveča tematiki smeha, ki je pravzaprav nadaljevanje različnih bivanjskih položajev. Smeh je – tako kot sreča – raznolik po energiji, moči in trajanju. V sodobni likovni umetnosti je pogosto prisoten znotraj motivno vsebinskih elementov in razstavno prezentacijskih sistemov.

Po kustosovem izboru se na razstavi Primeri smeha v umetnosti predstavljajo umetniki različnih generacij z raznoliko osebno likovno poetiko, ki v svojih delih razvijajo bolj ali manj odkrite ali prikrite ideje, načine in ravni smeha. Sodelujoči umetniki so: akademski slikar in interdisciplinarni ustvarjalec Miha Vipotnik, avtor stripov Iztok Sitar, akademski slikar Silvester Plotajs Sicoe, slikar Vladimir Leben, akademski slikar, doktor filozofije in avtor stripov Izar Lunaček, akademska slikarka Barbara Jurkovšek, diplomirana fotografinja Manca Juvan in fotograf Matjaž Rušt.

publications/2019/03/05/IMG_0685.jpg

Po kustosovem izboru se na razstavi Primeri smeha v umetnosti predstavljajo umetniki različnih generacij z raznoliko osebno likovno poetiko, ki v svojih delih razvijajo bolj ali manj odkrite ali prikrite ...

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustos: dr. Sarival SosičUmetniki: Miha Vipotnik, Iztok Sitar, Silvester Plotajs Sicoe,Vladimir Leben, Izar Lunaček, Barbara Jurkovšek, Manca Juvan, Matjaž RuštBesedilo: dr. Sarival SosičOblikovanje: Ajdin Bašić Fotograf: Matevž PaternosterTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

Novice

"Kakšna mora biti podoba, da izzove smeh? Preprostega odgovora zagotovo ni, tako kot ni univerzalnega gledalca. Lahko gre za ironično, sarkastično, parodično ali celo groteskno podobo." Tako razstavo Primeri smeha v umetnosti, ki je na ogled v Mestni galeriji Ljubljana, napove novinarka TV Slovenija Maša Levičnik v prispevku v oddaji Osmi dan.

13. maj 2015
Mestna galerija Ljubljana

V četrtek, 16. aprila, ob 19. uri se v Mestni galeriji Ljubljana odpira razstava z naslovom Primeri smeha v umetnosti. V sklopu razstave bodo razstavljali umetniki: akademski slikar in interdisciplinarni ustvarjalec Miha Vipotnik, avtor stripov Iztok Sitar, akademski slikar Silvester Plotajs Sicoe, akademski slikar Vladimir Leben, akademski slikar, diplomirani filozof in avtor stripov Izar Lunaček, akademska slikarka Barbara Jurkovšek, diplomirana fotografinja Manca Juvan in fotograf Matjaž Rušt.

30. marec 2015
Mestna galerija Ljubljana

Dogodki