Ljubljana
MGML
Ištvan Išt Huzjan
© Matevž Paternoster / MGML

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

pregledna razstava

Ištvan Išt Huzjan

Mere

16. 6. 2017–17. 9. 2017

Prejemnik osrednje nagrade 31. grafičnega bienala v Ljubljani (2015), Ištvan Išt Huzjan, se na samostojni razstavi "Mere" predstavlja s serijo del, ki so bila narejena v zadnjih nekaj letih.

Tokratna postavitev in povezava med deli sta izpeljani na dveh konceptualnih izhodiščih, na osnovi katerih so za vsak galerijski prostor izdelani zaključeni vsebinski sklopi. Razstava se tako znotraj osnovne prostorske delitve galerije na dve nadstropji deli v dva formalna sklopa, vzporedno s tem pa tudi na osem enot, ki jih določajo galerijske sobe. 

Osnovna premisa del v prvem nadstropju galerije so poti oziroma potovanja, ki prinašajo razmislek o razdaljah med ljudmi, prostori in kraji, o premikanju v prostoru in času ter nenazadnje o hoji oziroma koraku kot osnovni enoti premikanja in posledično gibanja. Projekti, povezani s hojo, so konstanta v umetnikovem preizpraševanju družbenega sistema, zgodovinsko relevantnih dejstev, geografskih danosti in odnosov med posamezniki. So odraz njegovega načina življenja – Huzjan se je namreč že od študentskih let dalje selil iz ene evropske prestolnice v drugo. Efemerni materiali obsegajo marsikaj: fotografski material, najdene predmete, opremo, raznovrstne pripomočke itd. – so kot nekakšen preostanek oziroma dokaz o izvedbi in premagovanju razdalj. Vsi projekti, povezani s komponento hoje, so na tokratni razstavi predstavljeni v obliki fotografske dokumentacije, s katero nas umetnik popelje skozi široko paleto različnih geografskih in družbenih prostorov.

V drugem nadstropju galerije so razstavljeni objekti povezani s projekti iz prvega nadstropja ter dela, narejena v zavetju umetnikovega ateljeja, pri katerih se subtilno preigravanje osnovnih del, fizičnih danosti in zakonitosti predmetov ter krhkost uporabljenih materialov prepletajo v igrivo pripoved in umetniku lastno beleženje realnosti. Gradacija pogleda na dela, razstavljena v drugem nadstropju, je narejena z razmislekom o linearnem gibanju gledalca od sobe do sobe, kot ga narekuje prostor galerije. Predstavitev se začne s ptičjo perspektivo v prvi sobi, nato pa se prek postavitve del v drugih dveh prostorih stopnjuje vertikalnost gledalčevega pogleda.  Tako se v nasprotju z umirjeno, horizontalno postavitvijo v prvem nadstropju, dinamično zaključi premišljena prostorska zasnova razstave.

Razstava Ištvana Išt Huzjana je del 32. grafičnega bienala Ljubljana in je nastala v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom.

Ištvan Išt Huzjan: Mere

Prejemnik osrednje nagrade 31. grafičnega bienala v Ljubljani (2015), Ištvan Išt Huzjan, se je na samostojni razstavi "Mere" predstavil s serijo del, ki so bila narejena v zadnjih nekaj letih.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Alenka GregoričUmetnik: Ištvan Išt HuzjanBesedilo: Alenka GregoričOblikovanje: Ajdin BašićFotografije postavitve: Andrej Peunik, Matevž Paternoster / MGMLTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se