Ljubljana
MGML
Frank Uwe Laysiepen - Ulay
© Andrej Peunik/MGML

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

retrospektivna razstava

Frank Uwe Laysiepen - Ulay

Jaz drugi

1. 12. 2016–8. 2. 2017

Frank Uwe Laysiepen – Ulay, v mednarodnem umetnostnem prostoru aktiven že od konca šestdesetih let dvajsetega stoletja, se je predstavil na številnih skupinskih in nekaterih samostojnih razstavah, a vendar je razstava v Mestni galeriji Ljubljana njegova prva večja samostojna predstavitev v regiji. 

Razstava nam najprej predstavi nekatera ključna dela, v katerih se umetnik osredotoča na svoje lastno telo in njegovo družbeno odtujitev, in nas nato zaplete v slikovit dialog in prikaz umetnikovih odnosov do sočloveka, najsi bo to dolgoletni prijatelj ali popoln neznanec. Osnovna konceptualna premisa razstave "Jaz drugi" je namreč obravnavati avtorjev ustvarjalni opus skozi prizmo medčloveških odnosov; ti predstavljajo integralni del Ulayeve umetniške prakse.

Na razstavi so prikazani nekateri projekti, ki so zapisani v svetovni kanon umetnosti performansa in fotografije, obenem pa razstavljeni material podaja vpogled v nepoznane in efemerne zapise Ulayeve dolgoletne umetniške poti ter izpostavlja velikokrat prezrti umetniški material – dnevniške zapise, risbe, popotniške fotografije, zvok ipd. Razstava "Jaz drugi" in istoimenska publikacija oblikujeta prostor, v katerem je mogoče prebirati umetnikovo zgodbo o njegovem nenehnem in neumornem iskanju lastne identitete, ki je razpeta med različnimi simbolnimi svetovi, ljudmi, prostori in mediji. Njegove življenjske izkušnje, zabeležene v mediju fotografije, performansa, risbe, anekdote ali aforizma, pričajo o tem, da Ulay vzpostavi odnos s slehernim posameznikom, ki vstopi v njegov intimni prostor.

Kljub temu da gre pri Ulayevem delu velikokrat za zelo intimne izpovedi, umetniška dela in projekti gledalca nenehno soočajo tudi z družbeno realnostjo, saj vseskozi posredno izražajo avtorjevo stališče do širših družbenih vprašanj. Ulayeva umetniška dela so ne nazadnje izredno pronicljiv opis odnosov med ljudmi v različnih časih in prostorih. "Jaz drugi" želi gledalca nagovoriti z nečim, kar je zavoljo svoje vizualne »neatraktivnosti« vse prevečkrat odrinjeno in skrito za »razvpitimi« in dobro poznanimi podobami Ulayeve likovne govorice, obenem pa direktno izraža tudi njegov brezkompromisni odnos do življenja samega.

Ulay: Jaz drugi

Pričujoča publikacija je koncipirana kot osrednji zapis o razstavi "Jaz drugi", je opomba k razstavi in tudi svojevrstna zgodba o njej – o ideji, konceptu in nepoznanih zgodbah, povezanih z ...

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosa: Alenka Gregorič & Tevž LogarUmetnik: Frank Uwe Laysiepen – UlayBesedilo: Alenka Gregorič & Tevž LogarOblikovanje: Ajdin BašićFotograf: Matevž Paternoster, Andrej PeunikTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt sta omogočila: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo in Goethe-Institut SlovenijaPokrovitelji: Goethe-Institut Slovenija, TAM-TAM & EuroplakatPosebna zahvala: Lena Pislak, skrbnica Fundacije Ulay


Fotogram "Jaz drugi" je bil izveden v dveh delih - izdelava fotograma 29. novembra in njegovo performativno podpisovanje 1. decembra 2016 v Mestni galeriji Ljubljana. Asistent fotografije Peter Uhan. Pokrovitelj: Goethe-Institut Slovenija


Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Novice

V Sofiji se je odprla Ulayeva razstava z naslovom "Jaz drugi"

V četrtek, 27. aprila se je v galeriji Vivacom Art Hall odprla Ulayeva razstava z naslovom Jaz drugi / I Other.

26. april 2017
Mestna galerija Ljubljana
Ulayeva razstava z naslovom "Jaz drugi" se poslavlja

V okviru letošnjega praznika kulture, ki ga praznujemo v sredo, 8. februarja, bo v Mestni galeriji Ljubljana ob 18. uri potekalo še zadnje vodstvo po Ulayevi razstavi z naslovom "Jaz drugi" s kustosinjo Alenko Gregorič. Na ta dan se razstava tudi poslavlja, v Mestni galeriji Ljubljana si jo lahko ogledate vse do 21. ure. Razstavo si je do sedaj ogledalo že več kot tri tisoč obiskovalcev, o njej pa so so razpisali tudi tuji mediji, med njimi italijanski Il Manifesto in ruski Kommersant.

7. februar 2017
Mestna galerija Ljubljana
"Sliko obubožanega pesnika iz muzeja odnesel k imigrantom"

"Presenečenje je serija klasičnih fotografskih portretov temnopoltih brezdomcev v New Yorku iz 90. let, kjer je avtor z veliko senzibilnostjo v maniri uradnega portreta ovekovečil podobe družbenih in ekonomskih obrobnežev. Sprehod skozi razstavo tako razkrije najdoslednejše izmed Ulayevih tematskih poudarkov, kot je preizkušanje meja sprejemljivosti družbenih kodov in nenehen vpogled v najrazličnejša obrobja."

31. januar 2017
Mestna galerija Ljubljana
"Ulay odpira Pandorino skrinjico svojega intimnega arhiva"

"Ulay svoja dela "zbira" že pol stoletja, je kot hrček. Njegov arhiv je ogromen, le redko pa je kaj iz njega pokazal javnosti, kar je pravzaprav paradoks, saj je umetnost namenjena temu, da komunicira z občinstvom. Pred letom in pol se je odločil, da odpre Pandorino skrinjico. Ljubljana je njegov dom, ki si ga je sam izbral. Po sedmih letih življenja v mestu meni, da je čas, da mestu nekaj vrne," so zapisali v Slovenski tiskovni agenciji.

1. december 2016
Mestna galerija Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se