Ljubljana
MGML
Valovanje v skulpturi
© Matevž Paternoster / MGML

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

skupinska razstava

Valovanje v skulpturi

21. 4. 2016–26. 6. 2016

Sodelujoči umetniki: Drago Tršar, Milena Braniselj, Marko A. Kovačič, Vit Rozman, Elena Fajt, Tobias Putrih, Katja Oblak in Jure Fingušt. Skupinska razstava "Valovanje v skulpturi" nadaljuje razstavno in teoretično raziskovanje sodobne slovenske skulpture z izborom del nekaterih najvidnejših slovenskih akademskih kipark in kiparjev različnih generacij.

Danes so teoretične razprave o sodobnem kiparstvu in njegove analize na Slovenskem pogosto vezane na razmišljanja o razstavnih postavitvah. Prav razstave so namreč tisti dogodki, na katerih se skulpture prostorsko vizualno udejanjijo, kar dokazujejo predvsem kiparska dela, ki so oblikovana in izpeljana z mislijo na določen razstavni prostor ter izbrano razstavno tematiko. S pomočjo razstavnih dogodkov in avtorskih postavitvenih principov se odpirajo mnoga strokovna vprašanja, vezana na sodobne kiparske prakse. Mestna galerija Ljubljana (MGML) aktivno pripravlja razstave in strokovno-teoretično sledi ustvarjalnemu dogajanju na področju kiparstva na Slovenskem. V zadnjih letih je pripravila naslednje razstavne prezentacije sodobnega kiparstva: leta 2012 razstavo z naslovom "Pot skozi skulpturo", leta 2014 razstavo "Raztezanje kiparskih struktur" in tokrat, leta 2016, še kiparsko razstavo "Valovanje v skulpturah". Na teh razstavah se je predstavilo sedemindvajset uveljavljenih in avtorsko prepoznavnih akademskih kipark in kiparjev. 

Izbrani umetniki tako kot razstave same dokazujejo, da je kiparsko ustvarjanje pri nas zelo močno, dinamično in ustvarjalno poglobljeno ter da operira s prepoznavnim likovnim jezikom, ki je tehnično, materialno, izraznostno in vsebinsko-motivno pregleden, za gledalce privlačen in vizualno ter pripovedno berljiv. Novi kiparski dosežki so postavljeni v odnose z razstavnimi prostori, a so predvsem materialno-časovne modulacije, ki implicirajo variabilnost materije in s tem forme, kot težnje po nenehnem gibanju, oziroma v našem primeru težnje po učinku podobe valovanja. Valoviti lahko pomeni različna razmerja med napeti – zrahljati, skrčiti – sprostiti, oviti – razviti, nazadovati – napredovati, raztegniti – omejiti, razmehčati – otrdeti. Kiparski organizem se torej lahko definira s svojo sposobnostjo, da lastne delce pregiba oziroma da valovi v materialno razgrinjajočo se ter v vizualno urejeno podobo.

Valovanje v skulpturi

Skupinska razstava "Valovanje v skulpturi" nadaljuje razstavno in teoretično raziskovanje sodobne slovenske skulpture z izborom del nekaterih najvidnejših slovenskih akademskih kipark in kiparjev različnih generacij.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustos: dr. Sarival SosičUmetniki: Drago Tršar, Milena Braniselj, Marko A. Kovačič, Vit Rozman, Elena Fajt, Tobias Putrih, Katja Oblak, Jure FinguštBesedilo: dr. Sarival SosičOblikovanje: Ajdin BašićFotografije postavitve: Matevž Paternoster / MGMLTehnična izvedba:Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se