Ljubljana
MGML
255.804 km2
© Andrej Peunik/MGML

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Mednarodna skupinska razstava

255.804 km2

8. 7. 2010–5. 9. 2010

Sodelujoči umetniki: Ervin Babić, Aleksandra Domanović, Dušica Dražić, Neda Firfova, Bekim Gllogu, Ibro Hasanović, Gjorgje Jovanovik, Verica Kovačevska, Arman Kulašić, Mladen Miljanović, Alban Muja, Fatmir Mustafa – Carlo, Andrea Palašti, Vedran Perkov, Renata Poljak, Danilo Prnjat, Irena Sladoje, SofijaSilvia, son:DA, Small but Dangers, Ivana Smiljanić, Mladen Stropnik, Goran Škofić, Marko Tadić, Nikola Uzunovski, Katarina Zdjelar, Lulzim Zeqiri, Velimir Zernovski.

Naj takoj na začetku pojasnimo naslov razstave - površina nekdanje Jugoslavije. V izogib že slišanim in zapisanim geografskim, političnim, ekonomskim ali nostalgično obarvanim poimenovanjem je naslov razstave suhoparno faktografski. Odločitev, da kar najbolje predstavimo prerez produkcije umetnikov mlajše generacije iz dežel, ki so nekoč pripadale isti državi, nas sooči predvsem z vprašanjem kako narediti »listo« imen umetnikov, s katerimi bi se želeli srečati, oziroma za katere drugi mislijo, da bi jih morali srečati. Zato je za izhodišče vpogleda v umetniško sceno posamezne države služila nagrada pod krovnim imenom Young Visual Artist Award, ki jo v sodelovanju z The Foundation for a Civil Society organizira institucija iz sodelujoče države. Ta izbere tudi ime nagrade , ponavadi poimenovane po posamezniku oziroma skupini, ki naj bi odločilno vplivala na prihajajoče generacije umetnikov. Na ta način smo se vsaj delno ognili subjektivnim odločitvam lokalnih kustosov in dobili nekoliko bolj objektivni spisek imen mladih umetnikov, ki se prijavijo na nagrado in katerih delo v finalno predstavitev izbere vsako leto spremenjena komisija različnih strokovnjakov. Seveda lahko objektivnosti tudi pri takem načinu oporekamo, pa vendar kdaj temu ni tako.

Časovne in prostorske omejitve so botrovale odločitvi, da pregledava produkcijo finalistov zadnjih treh let, skoraj osemdeset po večini neznanih imen. Sledila so srečanja z umetniki, včasih celo z njihove strani označena kot »staromodna« – pogovori, pregled njihovega dela, zapisovanje v beležko. Dela umetnikov, s katerimi se zaradi različnih razlogov nisva uspeli srečati, sva pregledali ob pomoči organizatorjev nagrade, saj večina institucij arhivira in spremlja njihovo umetniško pot tudi po končni razstavi finalistov.

Po ne lahkem selekcijskem procesu je bilo izbranih trideset umetnikov, pri katerih je bil v ospredju predvsem celoten opus posameznika, kot tudi izvedba in reprezentativnost prikazanega umetniškega dela, izbranega v komunikaciji z vsakim umetnikom posebej.


255 804 km2

Odločitev, da kar najbolje predstavimo prerez produkcije umetnikov mlajše generacije iz dežel, ki so nekoč pripadale isti državi, nas sooči predvsem z vprašanjem kako narediti »listo« imen umetnikov, s katerimi ...

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinji: Alenka Gregorič & Mateja PodlesnikUmetniki: Ervin Babić, Aleksandra Domanović, Dušica Dražić, Neda Firfova, Bekim Gllogu, Ibro Hasanović, Gjorgje Jovanovik, Verica Kovačevska, Arman Kulašić, Mladen Miljanović, Alban Muja, Fatmir Mustafa – Carlo, Andrea Palašti, Vedran Perkov, Renata Poljak, Danilo Prnjat, Irena Sladoje, SofijaSilvia, son:DA, Small but Dangers, Ivana Smiljanić, Mladen Stropnik, Goran Škofić, Marko Tadić, Nikola Uzunovski, Katarina Zdjelar, Lulzim Zeqiri, Velimir ZernovskiBesedilo: Alenka Gregorič & Mateja PodlesnikOblikovanje: Ajdin BašićFotografije postavitve: Andrej Peunik/MGMLTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se