Ljubljana
MGML

O odkritjih rimskega stekla na Dunajski cesti

Predavanje terenskega arheologa dr. Marka Srake in muzejske svetnice dr. Bernarde Županek

Vse o presenetljivih steklenih najdbah iz emonskih grobov, raziskanih pod Dunajsko cesto poleti 2021, nam bosta ob aktualni razstavi najdb povedala arheolog iz Skupine Stik, ki je predmete odkril, in muzejska svetnica Mestnega muzeja Ljubljana, ki nove pridobitve za muzejsko zbirko kustodiata za antiko preučuje.

Sreda
23
Mar 2022
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Dr. Marko Sraka med terenskimi arheološkimi  raziskavami na Dunajski cesti
Dr. Marko Sraka med terenskimi arheološkimi raziskavami na Dunajski cesti

Na predavanju bo vodja terena na Dunajski cesti dr. Marko Sraka predstavil potek arheoloških raziskav ter orisal odkrite grobove in grobiščne strukture. Poseben poudarek bo namenil grobovom, iz katerih prihajajo najdbe, ki si jih bomo med predavanjem v muzejski zakladnici lahko tudi ogledali v živo. Kustosinja za antiko dr. Bernarda Županek pa bo predstavila razstavljene predmete in spregovorila o njihovi poti od najdbe do vitrine.

Poleti 2021 so arheološke raziskave ob Dunajski cesti v Ljubljani razkrile del severnega grobišča rimske Emone. Med pridatki iz 41 večinoma žganih grobov izstopajo številne steklene posode, še posebej izjemna je modra posoda na nogi z okrasom barvnih lis. Poleg bogatih steklenih predmetov, ki so predstavljeni na razstavi Krhko bogastvo iz emonskih grobov izjemna odkritja z Dunajske predstavljajo tudi temelji grobne parcele in nagrobni kamen z napisom, ki omenja Gaja Semonija Diligensa (Marljivega).


Prijave za udeležbo zbiramo na prijava@mgml.si 

Dr. Marko Sraka je bil rojen leta 1987 v Murski Soboti. Po zaključku dodiplomskega študija je bil kot mladi raziskovalec zaposlen na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete, kjer je leta 2016 zagovarjal doktorsko disertacijo na temo radiokarbonskega datiranja in kronologij slovenskega neolitika in eneolitika. Od leta 2018 je kot arheolog zaposlen pri Skupini Stik pri kateri je kot terenski vodja med drugim sodeloval pri arheoloških raziskavah rimskih grobišč na Vošnjakovi, Vidovdanski, Nazorjevi, Čufarjevi, Dunajski in na Trgu Mladinskih delovnih brigad, med katerimi je bilo v zadnjih letih dokumentiranih skupno skoraj 300 novih Emonskih grobov.

Pon
6
Feb 2023
Počitniško varstvo
Mestni muzej Ljubljana • Družine
Tor
7
Feb 2023
Počitniško varstvo
Mestna galerija Ljubljana • Družine
Sre
8
Feb 2023
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Čet
9
Feb 2023
Počitniško varstvo
Mestni muzej Ljubljana • Družine
Pet
10
Feb 2023
Počitniško varstvo
Mestni muzej Ljubljana • Družine

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se