Ljubljana
MGML

Nejc Bernik: Vizualizacija neuresničenih načrtov Jožeta Plečnika v Ljubljani

Tretji dogodek iz ciklus poljudnoznanstvenih predavanj raziskovalcev Umetnostnozgodovinskega inštituta France Stele ZRC SAZU, ki letos obeležuje 50-letnico samostojnega delovanja, se vsebinsko navezuje na Plečnikovo leto 2022.

Novi magistrat, magistratni vstop na grad, Mesarski most, Katedrala svobode.

Sreda
9
Nov 2022
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Frontalni pogled na Katedralo svobode, 3D vizualizacija
Frontalni pogled na Katedralo svobode, 3D vizualizacija

O projektih arhitekta Jožeta Plečnika za Ljubljano je bilo napisanega že veliko. Manj pa je znanega o njegovih številnih načrtih, ki realizacije iz takšnega ali drugačnega razloga niso dočakali. Nekateri od teh projektov so še danes videti drzne ali celo predrzne vizije. Svoje vizije z rojstnega mesta je začel uresničevati po letu 1921, ko se je za stalno naselil v Ljubljani. Svoje projekte je v urbanistično mrežo vnašal premišljeno in med seboj povezovalno. Z občutkom je prepletal preteklost in svoja vizionarska razmišljanja. Velikopotezni neuresničeni projekti, ki bodo predstavljeni, bi močno spremenili podobo današnje prestolnice. Na Vodnikovem trgu bi Plečnikove tržnice dopolnjeval Novi magistrat s pokritimi tržnicami, Petkovškovo nabrežje pa bi povezoval pokriti Mesarski most. Grajski grič bi bil z mestnim trgom povezan z monumentalnim stopniščem ob Magistratu. V mestnem parku Tivoli bi se s svojim mogočnim stožcem postavljenim na kvader dvigala ikonična Katedrala svobode. Izbrani neuresničeni projekti so bili poustvarjeni s 3D modeliranjem, vizualizacijami, video animacijami in 3D tiskom.


Nejc Bernik je višji strokovni sodelavec na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo na Univerzi v Ljubljani (2010). Na inštitutu se ukvarja predvsem z digitalizacijo umetnostnih spomenikov, digitalizacijo arhivskih načrtov, 3D modeliranjem, vizualizacijami, rekonstrukcijami in video animacijami ter 360° fotografiranjem objektov.


Zanima me celoten program predavanj. Prenesi: MGML_UIFS_2022_PROGRAM_03102022.pdf

Predavanja so brezplačna, svojo udeležbo pa nam prosimo potrdite na naslovu prijava@mgml.si.

Sob
9
Dec 2023
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, seniorji
Sob
9
Dec 2023
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
9
Dec 2023
Mestni muzej Ljubljana • Otroci
Sob
16
Dec 2023
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
21
Dec 2023
Zvočni dogodek
Mestni muzeja, izjema je junijska Zvočna kopel v Pelčnikovi hiši • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se