Ljubljana
MGML

[M_oder] Matevž Fabjančič: Približno računanje na ravni prevajalnika na mobilnih napravah

Predavatelj je za magistrsko nalogo prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Ali približnost modelov globokega učenja nujno ohromi njihovo natančnost?

Torek
28
Feb 2023
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
doc. dr. Veljko Pejović (mentor) in Matevž Fabjančič na podelitvi Prešernove nagrade
doc. dr. Veljko Pejović (mentor) in Matevž Fabjančič na podelitvi Prešernove nagrade © Katja Kodba/STA

Razširjenost pametnih naprav, kot so telefoni in ure, skupaj z množično uporabo aplikacij globokega učenja kličeta po uporabi modelov globokega učenja na napravah nizke zmogljivosti za aplikacije, kot sta upravljanje naprav z govorom in spremljanje telesne aktivnosti. 

Zaradi računske zahtevnosti globokega učenja pa je to na napravah z omejenimi računskimi viri težko izvedljivo. Ta problem lahko rešujemo tako, da računsko zahtevne operacije izvedemo v oblaku. Če pa želimo, da naši podatki ostanejo na napravi, lahko z obstoječimi metodami poenostavljanja modelov in vpeljavo približnega računanja v modele globokega učenja njihovo računsko zahtevnost ustrezno zmanjšamo, a s tem tudi trajno ohromimo njihovo točnost napovedi.

V tem delu razvijemo enoviti sistem za prilagodljivo približno računanje na mobilnih napravah. Sistem omogoča, da visoko nivojske opise nevronskih mrež pretvorimo v modele z nastavljivo približnostjo in jih uporabimo v aplikacijah za naprave z operacijskim sistemom Android. Na primeru uporabe pokažemo, da lahko z inovativnim načinom samodejnega prilagajanja približnosti modelov dosežemo boljšo energijsko učinkovitost modelov na mobilnih napravah in kljub temu ohranimo klasifikacijsko točnost.


Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Predavanje je brezplačno.


Matevž Fabjančič je leta 2018 diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Leta 2021 je na isti fakulteti magistriral. Že na prvi stopnji študija se je navdušil nad nizko-nivojskim programiranjem in kompleksnimi sistemi. Na drugi stopnji študija je bil njegov predmetnik pretežno sestavljen iz predmetov s področja strojnega učenja, algoritmov in visoko zmogljivega računanja. V zadnjem letu je svoja znanja povezal in uporabil pri predmetu Mobilno zaznavanje, ki ga je vodil njegov kasnejši mentor, doc. dr. Veljko Pejović. Avtor je za svoj uspeh na drugi stopnji študija prejel posebno priznanje dekanje, njegovo magistrsko delo pa je Univerza v Ljubljani leta 2022 nagradila s Prešernovo nagrado. Danes je Matevž Fabjančič zaposlen v podjetju Cosylab, kjer razvija programsko opremo, ki podpira proces zdravljenja raka z radioterapijo.

Maraton predavateljev in predavateljic, ki so konec lanskega leta prejeli Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani, se v marcu in aprilu na M_odru nadaljuje vsak torek ob 18:00. Vljudno vabljeni! Naj spregovori znanost. 

Sledijo:

14. 3., Timotej Obreza, UL PF, Pravnoteoretične in praktične razsežnosti pojma pravne dobrine
21. 3., Nina Fricelj, UL PEF, Izzivi in samozagovorništvo študentov s posebnimi potrebami Univerze v Ljubljani
28. 3., Nina Tovornik, UL ALUO, Dosežki na področju kiparstva v javnem prostoru: Umotvor – skulptura igralo in Črna – svet v malem – javna plastika
4. 4., Jan Otoničar
11. 4., Grega Rudolf, UL FU, Svoboda v družbi nadzora? Koncept zasebnosti in varstva osebnih podatkov v koliziji z oblastjo in pod njenim varstvom

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se