Ljubljana
MGML

[M_oder] Jan Otoničar: In vivo enkapsulacija specifičnih fragmentov DNA v bakterijski mikrorazdelek

Predavatelj je za magistrsko nalogo prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

V magistrskem delu je Jan skupaj s sodelavci razvil novo aplikacijo, in sicer izrez in pakiranje specifičnega fragmenta DNA v mikrorazdelke znotraj žive bakterije Escherichia coli ter kasnejšo afinitetno izolacijo iz bakterije. Delo predstavlja osnovo razvoju novih biotehnoloških in biokemijskih metod.

Sreda
5
Apr 2023
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Jan Otoničar na podelitvi Prešernovih nagrad UL
Jan Otoničar na podelitvi Prešernovih nagrad UL © Osebni arhiv

Bakterijski mikrorazdelki so proteinski organeli, ki jih najdemo pri nekaterih vrstah bakterij. Udeleženi so v metabolizmu celice, in sicer lahko izboljšajo učinkovitost metabolnih reakcij, določene vrste mikrorazdelkov pa ščitijo celico pred toksičnimi vmesnimi produkti metabolizma. Večina doslej opisanih biotehnoloških aplikacij z bakterijskimi mikrorazdelki je bila usmerjenih predvsem v povečevanje produkcije majhnih molekul ali v akumulacijo toksičnih molekul.


Jan Otoničar je leta 2016 začel s študijem biotehnologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2019 diplomiral in magistriral leta 2022. Že tekom študija na prvi stopnji je začel sodelovati pri raziskovalnem delu na Katedri za biokemijo Biotehniške fakultete pod mentorstvom izr. prof. dr. Mateja Butale, ki je bil Janov mentor tudi za magistrsko nalogo. Na osnovi magistrskega dela je bil avgusta 2022 objavljen znanstveni članek v znanstveni reviji Nucleic Acids Research, v katerem si Jan deli prvo avtorstvo. Trenutno je zaposlen kot bioinformatik v slovensko-ameriškem podjetju Genialis.


Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.
Predavanje je brezplačno.

Maraton predavateljev in predavateljic, ki so konec lanskega leta prejeli Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani, se v marcu in aprilu na M_odru nadaljuje vsak torek ob 18:00. Vljudno vabljeni! Naj spregovori znanost.  

Sledi:
11. 4., Grega Rudolf, UL FU, Svoboda v družbi nadzora? Koncept zasebnosti in varstva osebnih podatkov v koliziji z oblastjo in pod njenim varstvom

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se