Ljubljana
MGML

IZIDOR ERAZEM GRAFENAUER IN BAROČNI GODALNI KVARTET: STRUNE PRETEKLOSTI (Slovenija, Hrvaška)

Izidor Erazem Grafenauer, baročna kitara, klasična kitara / Ana Julija Mlejnik Železnik, baročna violina / Mojca Jerman, baročna violina / Hiwote Tadesse, baročna viola / Lea Sušanj Lujo, baročni violončelo

Poletje glasbenih večerov v muzeju.

Sreda
9
Avg 2023
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Izidor Erazem Grafenauer
Izidor Erazem Grafenauer

Luigi Boccherini (1743–1805), Kvintet v C-duru, G. 453, »La Ritirata di Madrid«
I. Allegro
II. Maestoso assai
III. Andantino 

Santiago de Murcia (1673–1793)
Folias italianas despacio
Fandangos
Canarios
Marionas
Imposibles

Santiago de Murcia (1673–1739)
Espanoletas
Tarantelas
Folias espanoles  

Luigi Boccherini (1743–1805), Kvintet št. IV v D-duru, G.448, »Fandango«
I. Pastorale
II. Allegro maestoso
III. Grave assai
IV. Fandango


Strune preteklosti je projekt kitarista in lutnjista Izidorja Erazma Grafenauerja. Repertoar sestavlja izbor skladb skladatelja Santiaga de Murcia iz knjige Codex IV iz XVII. stoletja, ki je bila ponovno odkrita leta 1943 v Mehiki in dva kvinteta za kitaro in godala skladatelja Luigija Boccherinija. Oba skladatelja sta delovala na španskem dvoru, Santiago de Murcia pod pokroviteljstvom Marije Luize Savojske, Luigi Boccherini pa približno 60 let kasneje pod Luizom Antonijem Španskim, mlajšim bratom kralja Karla III. Španskega. V glasbi obeh je močno prisoten vpliv španske folklorne glasbe, ki sta jo dvignila na umetniško raven. Skladbe iz zbirke Santiaga de Murcia so v originalu napisane za solo kitaro, posebej za ta projekt pa jih je Erazem priredil za kitaro in godala.

Izidor Erazem Grafenauer je bil kot izredni talent sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2013 diplomiral v razredu prof. Andreja Grafenauerja. Leta 2017 je magistriral iz historičnih brenkal v Benetkah pri prof. Tizianu Bagnatiju, specializacijo iz kitare pa je končal leta 2018 v Zagrebu pri prof. Istvánu Römerju. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel vrsto najvišjih nagrad, med njimi dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani.

Kot izjemen multiinstrumentalist je izveden v kitari, baročni kitari, teorbi, baročni lutnji in vihueli. Tako doma, kot v tujini je izredno aktiven kot solist brez spremljevalnih zasedb, vendar pa tudi v komornih zasedbah z veseljem redno sodeluje s priznanimi mednarodnimi instrumentalisti in pevci. Kot solist je nastopal tudi s Slovensko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, Musica Viva Moskva, La Voce Strumentale, Komornim orkestrom Klaipeda, Dubrovniškim komornim orkestrom in drugimi. 

V letu 2018 je pri založbi Divya records izdal prvo samostojno ploščo s skladbami za baročno lutnjo, leta 2019 je pri Baros records izdal ploščo novih del slovenskih skladateljev za kitaro solo in kitaro v komornih skupinah, leta 2022 pa skupaj s tolkalistko Petro Vidmar še ploščo Xylocorda, za katero so dela za marimbo in kitaro spisali živeči skladatelji (Tilen Slakan, Wendelin Bitzan, Uroš Rojko, Matjaž Jarc, Peter Šavli in Emmanuel Séjourné). Izidor Erazem poučuje izbirni predmet lutnjo in historična glasbila s strunami na Akademiji za glasbo v Ljubljani. 

Ana Julija Mlejnik Železnik beleži uspehe na mednarodnih odrih in je kot solistka z orkestrom debitirala v Londonu, Parizu, Tokiu, Bruslju, Anconi, Torontu in Ljubljani (Cankarjev dom). Med drugim je leta 2008 ob obisku britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega kot solistka igrala s Policijskim orkestrom v veliki dvorani Slovenske filharmonije, oder pa si je delila že z mnogimi velikimi glasbenimi imeni. Decembra 2018 ji je Univerza v Ljubljani podelila naziv asistentke na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Poleg tega je umetniška vodja festivala komorne glasbe Loka da Camera v Škofji Loki. Z velikim veseljem igra tudi v komornih zasedbah. Na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Genovi je osvojila prvo nagrado.

Mojca Jerman je baročna in klasična violinistka. Študirala je na ljubljanski Akademiji za glasbo pri profesorju Vasiliju Meljnikovu, pred kratkim pa je zaključila še podiplomski študij baročne violine v razredu profesorja Enrica Gattija na glasbenem Konservatoriju v Bologni. V času študija se je izpopolnjevala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri profesorici Priyi Mitchell. Svoje znanje rada nadgrajuje in utrjuje na seminarjih in akademijah po svetu, tako se je udeležila že več različnih orkestrskih akademij, kot so Cuban—European Youth Academy, Accademia Haydn in Dartington International Summer School Orchestra. Za umetniške dosežke med študijem je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Je tudi prejemnica italijanske nagrade Il Premio Nazionale delle arti. Nastopa predvsem kot komorna in orkestrska glasbenica. 

Hiwote Tadesse je hrvaška violistka etiopskega porekla. Študirala je v Belgiji in na Nizozemskem na Konservatoriju v Maastrichtu, kjer je magistrirala kot najboljša študentka v svoji generaciji. Hiwote je dobitnica več mednarodnih nagrad (Citta di Barletta v Italiji, Grand Prix na Mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Moskvi idr.). Kot solistka je nastopila z Orkestrom kraljevega konservatorija v Gentu, z ansamblom La Chapelle Sauvage in Hrvaškim baročnim ansamblom. Trenutno je zaposlena kot vodja viol v Orkestru Zagrebške filharmonije. 

Lea Sušanj Lujo je iz violončela magistrirala leta 2010 na Akademiji za glasbo v Zagrebu in se že istega leta zaposlila kot članica Simfoničnega orkestra HRT. Že kot študentka je postala tudi članica Hrvaškega baročnega ansambla. Redno sodeluje z izjemnimi interpreti baročne glasbe kot so Enrico Onofri, Herve Niquet, Catherine Mackintosh, Stefano Montanari, Alessandro Tampieri, Bruno Cocset, Jaap Ter Linden, Rachel Brown, Marcello Gatti, Andreas Helm idr. Leta 2019 je pod vodstvom Bojana Čičića in Dmirtyja Sinkovskega za festival Dubrovačke ljetne igre posnela zgoščenko Glasba dubrovačkih ljetnikovaca. Igra v več skupinah za staro glasbo, kot so Ars Longa, Minstrel, RiBaSol, Trio Corrente in ChiaroScuro ter redno sodeluje z ansamblom Antiphonus.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom v Mestnem muzeju Ljubljana. Rezervacije niso mogoče.


Dogodek poteka v okviru 35. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in cikla Poletje v stari Ljubljani.

Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se