Ljubljana
MGML

Preživite Prešernov dan 2019 v ljubljanskem Mestnem muzeju

Brezplačen obisk na vse razstave in dogodke od 10.00 do 21.00!

Izberite si svoj najljubši ljubljanski čas na brezplačnih vodstvih ob polnih urah in se preizkusite v zgodovinskih veščinah na atraktivnih demonstracijah po aktualnih razstavah Ljubljana. Zgodovina. Mesto., Ivan Cankar, Elza Kastl Obereigner in Modra posoda iz zakladnice Mestnega muzeja ter doživite multiviziji Lade Jakša!

Petek
8
Feb 2019
Čas: 10:00–21:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Modra posoda z Gosposvetske
Modra posoda z Gosposvetske © Arne Hodalič, Katja Bidovec

10.00–21.00 Ivan Cankarrazstava obeležuje Cankarjevo leto
Cankarja vsi poznamo. Pa je to res? Vemo tudi, kako je živel in kakšen je bil v resnici njegov čas? Na srečo nam je sledi svojih življenjskih poti od rojstva do smrti Ivan Cankar zapustil v svojem obsežnem literarnem opusu. S premišljenim izborom Cankarjevih citatov ter orisom ključnih zgodovinskih okoliščin, v katerih se je znašel, vam razstava Ivan Cankar v Mestnem muzeju ponuja, da se vživite v pisateljevo življenje in Cankarja spoznate tudi kot človeka – slehernika z željami, strahovi, strastmi, mnogimi talenti in tudi šibkostmi.
15.00 Javno vodstvo po razstavi Ivan Cankar z avtorjem razstave dr. Blažem Vurnikom

Za družine: 10.00–21.00 Družinski ogled razstave Ivan Cankar s tiskanim vodnikom Oh, ta Cankar! (8+)
Na razstavi vas čakajo zanimiva opravila, v razgibani knjižici pa zabavne naloge, ki vas bodo vodile od rodne Vrhnike prek Ljubljane na Dunaj in spet nazaj v naše glavno mesto. Spoznali boste Cankarjeva najznamenitejša dela in rešili naloge, ki vas bodo popeljale v svet našega literarnega genija.
Za družine: 10.00–21.00 Skrivnosti enajste šole, delavnica za družine (4+)
Otroci, podajte se na detektivsko raziskovanje razburljivega življenja pisatelja Ivana Cankarja in ugotovite, kdaj in kje se je največ naučil. Ali vam bo uspelo odkriti skrivno geslo in odgovoriti na zastavljena vprašanja? Odgovor vas bo popeljal v Cankarjev najljubši čas, kjer se boste igrali, kot se je igral Ivan Cankar, ko je bil še majhen.

17.00 in 19.00 Lado Jakša: Da bi slišali na svoja ušesa in videli na svoje očivečmedijski projekt o Ivanu Cankarju
Likovna in glasbena vizija avtorja, glasbenika in fotografa Lada Jakšeta se uresničuje z zamislijo, da Ivan Cankar danes s fotoaparatom hodi po svoji Vrhniki ter skuša odslikati in odzveneti svoje “Podobe iz sanj”. Misli, ki se mu ob tem zapišejo bi lahko bile: “Če hodiš po cesti, po kateri si romal pred zdavnimi leti, še v zgodnji mladosti, cveto ob vsi poti spomini, tako živi, da se nekdanja ura ponevedoma zlije z zdanjo: še si tisti, kakor si, in hrati si tisti, ki je bil. (Ivan Cankar, “Moje življenje”).

10.00–21.00 Ljubljana. Zgodovina. Mesto.stalna razstava, ki vas popelje v ljubljansko preteklost
Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.
Pridružite se nam na javnih vodstvih s kustosi in si oglejte atraktivne prikaze različnih zgodovinskih veščin, v katerih se boste lahko obiskovalci preizkusili tudi sami:
10.00 Pradavnina ali kako je bilo živeti na Barju, vodstvu s kustosinjo sledi prikaz vrtanja luknje v kamen za kamnito sekiro in netenje ognja
12.00 Antika in razcvet rimske Emone, vodstvu z dr. Bernardo Županek sledi oblačenje v rimska oblačila – moške toge in ženske tunike
14.00 Srednji vek: Ljubljana trgovcev in cehov, vodstvu z Martinom Horvatom sledi prikaz kaligrafije s Katrino Rojc
16.00 Novi vek: mesto kulture in nacionalnih idej, vodstvu z dr. Ireno Žmuc sledi prikaz klekljanja čipk z Majdo Mikeln in Magdo Strah ter predstavitev ljubljanske klekljarske tradicije z Mojco Ferle
18.00 20. stoletje: od vojne do vojne, od države do države, vodstvo z mag. Janezom Polajnarjem

Za družine: 10.00–21.00 Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano, ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. s tiskanim vodnikom za družine (4–8 let)
Pri najstarejšem lesenem kolesu na svetu zavij levo, nato naravnost mimo prvega mesta, skoči hop v galop z vitezom, previdno nadaljuj pod bodečo žico in zavij na desno, s fičkom do cilja, v najlepše mesto na svetu!

10.00–21.00 Elza Kastl Obereigner (1884–1973), kiparka in slikarka
Razstava Elze Kastl Obereigner (18841973) predstavlja doslej spregledano in pozabljeno kiparko. S svojimi plastikami je stopila pred ljubljansko javnost leta 1902. Njen mladostni kiparski opus je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled prvič po več kot 100 letih.
11.00 Javno vodstvo po razstavi Elza Kastl Obereigner z avtorico Barbaro Savenc

10.00–21.00 Presenetljiva najdba s pokopališča emonske zgodnjekrščanske skupnosti iz 4. stoletja: Modra posoda z Gosposvetske. Po nedavnem odkritju v zakladnici Mestnega muzeja razstavljamo posodo iz prosojnega modrega stekla z reliefnim okrasom in grškim napisom.
13.00 Javno vodstvo z avtorjem Martinom Horvatom


Prost vstop za vse oglede, vodstva in dogodke! 

Celoten program MGML za 8. februar 2019, dan odprtih vrat si lahko ogledate na tej povezavi.

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se