Ljubljana
MGML

500 let rojstva Adama Bohoriča in 16. stoletje v Posavju

Burno 16. stoletje je stoletje kmečkih uporov, turških vpadov, raznih bolezni in protestantizma. Vse to je močno zaznamovalo tudi območje ob reki Savi, ki ga danes poimenujemo Posavje, po njem pa je že od ustanovitve poimenovan tudi regijski muzej – Posavski muzej Brežice.

Ob razstavi Knjiga. Znanje. Razum. se nam pridružite na brezplačnem predavanju Alenke Černelič Krošelj, direktorice Posavskega muzeja Brežice.

Četrtek
30
Jan 2020
Čas: 19:00–20:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Obeležje Adamu Bohoriču na fasadi Galerije Kresija na Stritarjevi ulici v Ljubljani
Obeležje Adamu Bohoriču na fasadi Galerije Kresija na Stritarjevi ulici v Ljubljani © Andrej Peunik / MGML

Ko govorimo o prvi slovenski knjigi, najprej pomislimo na Primoža Trubarja. Njegova pomembna sodobnika pa sta bila tudi Adam Bohorič in Jurij Dalmatin - prav tako nosilca njegovih idej. Ste vedeli, da sta se oba rodila na območju današnjega Posavja? Adam Bohorič (ok. 1520—1598) na Štajerskem, Jurij Dalmatin (ok. 1547—1589) pa na Kranjskem v mestu Krško. 

Najboljša oseba, ki nam danes lahko prikaže, kako sta oba posavska reformatorja ostala v spominu Posavk in Posavcev, je gotovo direktorica regijskega Posavskega muzeja Brežice, gospa Alenka Černelič Krošelj. Predavanje bo ponudilo vpogled v življenje, delo in čas vseh treh velikih mož ter kako so med seboj sodelovali ter se podpirali. Predavateljica pa bo predstavila tudi današnje pomnenje njihove dediščine, predvsem v smislu obletnic (500 let rojstva Primoža Trubarja, 500 let protestantizma, 500 let največjega vseslovenskega upora), ki jih obeležujemo in dogodkov, ki s tem v zvezi potekajo v Posavju.


Alenka Černelič Krošelj, profesorica umetnostne zgodovine in univerzitetno diplomirana etnologinja in kulturna antropologinja, je zaposlena kot direktorica Posavskega muzeja Brežice (od junija 2014, mandat do junija 2023). Med letoma 2010 in 2014 je bila zaposlena v Kulturnem domu Krško na delovnem mestu kustosinje in kasneje tudi vodje enot Mestni muzej Krško, Galerija Krško in Grad Rajhenburg. Leta 2013 je pridobila strokovni naziv višja kustodinja, leta 2018 pa muzejska svetovalka ter predavateljica za področje etnologije na Univerzi v Mariboru. Pripravlja, izvaja in vodi raznovrstne projekte tako muzejske kot aplikativne, kot kustosinja, likovna kritičarka in predavateljica na področju kulturne dediščine in turizma pa sodeluje z različnimi organizacijami, avtorji in galerijami. Kot članica organizacijskih in programskih odborov sooblikuje znanstvene in strokovne posvete.

Deluje v različnih stanovskih in drugih društvih v mednarodnem, državnem in lokalnem okolju, npr. je predsednica Slovenskega etnološkega društva, podpredsednica odbora ICOM Slovenija in podpredsednica predsedstva Skupnosti muzejev Slovenije. Od oktobra 2019 je predsednica alianse ICOM SEE (ICOM JV Evrope). Svoje strokovno delo s posebno zavzetostjo in veseljem usmerja tako v mesto in občino Brežice kot celotno Posavje ter k temu spodbuja in navdušuje tudi druge.

Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
17
Maj 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se