Ljubljana
MGML

Srečanja

Učenci iz OŠ Trnovo
Srečanja

V svet tovarn, 20. 10. 2016

Od šole smo se podali proti Mestnemu muzeju Ljubljana. Tam smo se zbrali v sejni sobi, kjer smo se pogovarjali o industriji in delavstvu v Sloveniji pred 200 leti in vse do danes. Ogledali smo si tudi video projekcije o industriji tistega časa. Malo smo si tudi zamislili, kakšen naj bi bil naš naslov za razstavo, ki jo bomo pripravili na to temo. Spoznali smo tudi, kako so včasih v tovarnah delale cele družine, kako so se ljudje lahko poškodovali pri delu in si izmenjevali mnenja, ali je njihov trud vreden pol hlebca kruha. Ogledali smo si tudi prostore, kjer so čez nekaj dni odprli novo razstavo. Videli smo tudi veliko tetrapakov, ki so jih uslužbenci muzeja postavili kot nekakšno animacijsko steno. Zelo smo se zabavali ter izvedeli veliko novih stvari.

Arne Nik Perpar, 7. razred


Gordijski vozel, 27. 10. 2016

Prišli smo do Mestnega muzeja Ljubljana in vstopili vanj. Na začetku smo za boljšo voljo napletli gordijski vozel, ki je Aleksandru Velikemu prinesel oblast. Po nekaterih teorijah naj bi Aleksander preprosto presekal vozel, po drugih pa naj bi ga rešil samo z eno potezo. Za tem smo si šli pogledat del razstave – Zaženi tovarno iz omare!. Za tem pa smo ošli pogledat prostor, v katerem bo stala naša razstava, sedaj pa v njem domuje razstava Čipke. Proti koncu smo se razdelili v tri skupine in razmišljali o idejah, kaj bi lahko bilo na naši razstavi. Odločili smo se, da bo na naši razstavi …

Hugo Trebše, 7. razred


Pivovarna Union

Odšli smo v Pivovarno Union, kjer smo si ogledali proizvodnjo brezalkoholnih pijač. Ogledali smo si tudi pivovarniški muzej, kjer smo izvedeli, kdaj je bila pivovarna ustanovljena, za koliko litrov pijače je veliko skladišče (8 milijonov litrov). V 2. svetovni vojni so pivovarno zaprli in v sodih, kjer se je skladiščilo pivo, skrivali vojake. Oblečeni smo bili v vidne fluorescentne jopice, da so nas delavci opazili in hodili smo po označenih poteh, namenjenih za obiskovalce. Na koncu pa smo dobili vsak eno plastenko Unionove brezalkoholne pijače.

Oja Mineja Šmid, 5. razred


Otroško delo

V  četrtek smo z Muzejem v malem odšli v Mestni muzej Ljubljana. Tam smo si na začetku ogledali slike otrok, ki morajo delati. Delajo za malo denarja in tako pomagajo preživljati svoje družine, namesto da bi hodili v šolo. Po ogledu slik smo na velik plakat zapisali besede oz. misli, ki so se nam porodile. Besede smo kasneje večkrat prebrali in ugotovili, da smo imeli zelo podobne ideje, ki so se med seboj tudi povezovale. Te ideje so bile vse zelo podobne, zato smo težko našli ustrezen slogan. Ugotovili smo, da se veliko idej navezuje na to, da si ne znamo predstavljati, da otroci na drugih delih sveta živijo popolnoma drugače – za nas nesprejemljivo. Pogovarjali smo se tudi o tem, kakšna navodila za izdelavo različnih predmetov naj pošljemo na šole in vrtce. Na posebne listke je vsak zapisal tri ideje za natečaj. Celotna ura se je nanašala na poimenovanje projekta. Vsem se je zdel slogan "OTROCI BREZ OTROŠTVA" najbolj zanimiv, saj združuje naša razmišljanja.

Nina Kert Pust, 7. razred


Logotipi, 24. 11. 2016

V četrtek je prišel čas, ko so morale naše bistre "glavc" ponovno razmišljati o našem logotipu. Po razmisleku smo vsi pričeli svoje zamisli skicirati na papir. Barvali in risali smo in naše zamisli so pristale na papirju. Na koncu smo glasovali za 3 najboljše in izvirne ideje. Komaj čakam naslednji četrtek, da se ponovno srečamo in izberemo zmagovalca.

Vanja Nedimovič, 5. razred


Natečaj, 1. 12. 2016

V četrtek smo začeli z Muzejem v malem delati vabilo za sodelujoče na natečaju. Razdeljeni smo bili v tri ekipe. Prvi so delali logotip z ilustratorko, drugi prvi del vabila, tretji pa zadnji del vabila. Čez 45 minut smo predstavili vsak svojo zamisel o vabilu. To delo nam je šlo zelo dobro od rok in sestavili smo super natečaj. Potem smo vsi srečni odšli domov.

Kaja Javornik, 5. razred


Srečanje z lansko ekipo, 15. 12. 2016

V četrtek smo se odpravili proti Mestnemu muzeju Ljubljana. Ko smo prišli do tja, smo odšli v sobo Šumi. Tam so nam pokazali nekaj logotipov, ki jih je iz naših idej narisala ilustratorka. Ko smo izbrali zmagovalnega, nas je prišla obiskati lanskoletna ekipa Muzeja v malem. Najprej so se nam predstavili, povedali njihova mnenja, kako so se imeli, in nam dali nasvete. Potem pa smo se jim še mi predstavili in povedali naša mnenja o Muzeju v malem. Preden je lanskoletna ekipa odšla, smo se malo posladkali, nato pa smo prebrali naš natečaj in povedali naše mnenje o njem. Zelo nam je bil všeč. Odločili smo se, da bomo ob robu natečaja dodali znake v obliki tovarn.

Eva Zalaznik 5. razred


Snovanje vodstev, 26. 1. 2017

Na prejšnjem srečanju, 26. 1. 2017, nas je bilo zelo malo, vendar smo vseeno spet odšli pogledat razstavo Nova doba prihaja! ter malo dokončat vodenje. Vsi smo pomagali, da bi imeli na koncu manj dela. Po končanem delu smo se še odločili, da se razdelimo v skupine. Malo za tem smo odšli nazaj v šolo. Bilo je zelo prijetno.

Hane Krajnik Kralj, 6. razred 


Delovni vikend, 17. in 18. 3. 2017

V petek in soboto, 17. in 18. marca, smo imeli delovni vikend, ki je potekal nekako takole: v petek smo najprej odšli povadit vsak svoje besedilo. Zdaj se pa začne resno delo! Pomagat nam je prišel tudi akademski kipar Miha Knez. Z njim smo ustvarili kip otroškega delavca, ki smo ga poimenovali Zhang Thong. Naredili smo še makete za tovarne in dokončali zastavice in jih porisali. V soboto smo se dobili že zelo zgodaj, saj smo imeli še veliko dela. Pobarvali smo tovarnice in eno veliko tovarno ter sestavljali in ponavljali besedila. Naredili smo prekrasno razstavo.

Eva Zalaznik, 5.razred


Otvoritev razstave Otroci brez otroštva, 23. 3. 2017

Prišel je četrtek, 23. 3. 2017, ki smo ga vsi zelo pričakovali, kajti celo leto smo se na četrtkovih srečanjih pripravljali na otvoritev razstave z naslovom Otroci brez otroštva. Našo razstavo je ob 17. uri s pozdravnim govorom otvoril župan mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković. Po njegovem prijetnem in sproščenem nastopu so z govorom nadaljevali udeleženci medijske ekipe, muzejska mentorica Nika Damjanovič, šolska mentorica Metka Koder in kustos ter avtor razstave Nova doba prihaja!, dr. Blaž Vurnik. Kasneje smo nagradili avtorje zmagovalnih plakatov naše razstave. Po vseh govorih je medijska ekipa obiskovalce razdelila v dve manjši skupini. Prva skupina je odšla na kostumirano vodstvo po razstavi Nova doba prihaja!, katerega besedilo smo s pomočjo mentorjev sami napisali. Tam so lahko z nami potovali od pogorele Cukrarne pa vse do prvih večjih trgovin in prodaje certifikatov. Druga skupina pa je odšla v drugo nadstropje, kjer si je s krajšim vodstvom oz. razlago ogledala našo razstavo. Na naši razstavi so lahko videli nagrajene plakate, ki so viseli na posebni steni. Na ogled pa so bili tudi vsi ostali plakati. Na vhodu v razstavo je vsak, ki je to želel, vpisal svoje misli v knjigo vtisov. Poleg tega pa so lahko obiskovalci s svinčnikom pisali v okvirjen prostor na steni, otroci pa narisali kakšno risbico. V spodnjem prostoru je bila pripravljena pogostitev in prostor za druženje. Trudili smo se vsem ljudem podrobno približati problematiko otroškega dela po svetu. Mislim, da nam je to zelo dobro uspelo. Na obrazih obiskovalcev se je videlo zadovoljstvo in veselje. 

Nina Kert Pust, 7. razred


Obisk na radio, 5. 4. 2017

Z učiteljico Metko smo se v sredo, 5. aprila, odpravili na radio, da bi posneli intervju o Muzeju v malem. Izmed učencev smo se tja odpravili jaz, Nina in Hane. Prišli smo do radia in tam srečali še Niko. Po nekaj minutah smo se odpravili v pravo studijsko sobo in začeli odgovarjati na vprašanja, ki nam jih je postavljala novinarka. Vse to so posneli za oddajo Kulturomat, ki jo bodo predvajali 15. aprila ob 10.15 na 1. programu radia Slovenije – PRVI. Po intervjuju pa smo se odpravili nazaj v šolo.

Hugo Trebše, 7. razred


Na obisku v Ljubljanskih mlekarnah, 13. 4. 2017

Spet je bil četrtek. Tokrat, 13. aprila, smo se odpravili v Ljubljanske mlekarne. Nika in Karin sta nas tam že čakali. Ko smo prispeli, nas je sprejela gospa Maja Kalan Pongrac. Najprej nas je odvedla v sobo, kjer smo si ogledali kratek film o mlekarnah. Nato pa smo si nadeli zaščitna oblačila in se odpravili dogodivščini naproti. Najprej smo si ogledali tovornjake, v katerih pripeljejo mleko. Kot zanimivost so nam povedali, da vsak dan dobijo toliko mleka, da bi lahko milijonu ljudi dali vsakemu po pol litra mleka na dan. Nato se je začela prava dogodivščina. Najprej smo si stroje ogledali od zgoraj. Po tekočem traku se je prevažalo veliko mleka v različnih embalažah. Eni majhni, drugi veliki, eni take barve, drugi drugačne. Nato pa so nas popeljali še med stroji. Pokazali so nam majhne, tabletam podobne plastične stvari, iz katerih delajo zamaške za tetrapake. Predstavili so nam še enega uslužbenca. Takrat pa se je zataknil eden od strojev. Lahko smo videli, kako so ga hiteli popravljati. Takrat smo se že skoraj poslavljali, čakalo nas je le še presenečenje. Dali so nam veliko dobrot. Dobili smo sladoled, smoothie in vsak še po 3 čokoladna mleka. Nato smo se zares poslovili od Ljubljanskih mlekarn. Z avtobusom smo se odpeljali nazaj v šolo. To srečanje je bilo super in nam bo še dolgo ostalo v spominu. Obiskovati Muzej v malem se res splača. Želim Vam lep ogled Ljubljanskih mlekarn, če ste se po branju tega prispevka morda odločili, da bi jih kdaj obiskali.

Kristina Pevec, 5. razred


V Mestnem muzeju snujejo novo razstavo, 4. 5. 2017

V četrtek, 4. maja, smo si odšli ogledati stalno razstavo Mestnega muzeja Ljubljana. Ko smo se vrnili iz ogleda, nam je Nika pripravila vprašanja, kaj bi bilo za nas zanimivo videti, poslušati, vohati in tipati na novi stalni razstavi. Bilo je ZELO ZABAVNO!!!!

Eva Zalaznik, 5. razred

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se