Ljubljana
MGML

»Nič nimam proti, če se kongres zavleče do zime«

Če ste kongres zamudili, ne spreglejte razstave!

Rdeče in črno, razstavo ob 200. obletnici ljubljanskega kongresa, podaljšujemo do pomladi 2022.

Avstrijski legendarni zunanji minister Metternich
Avstrijski legendarni zunanji minister Metternich © Matevž Paternoster, Muzej in galerije Ljubljana

Pred 200 leti se je v glavnem mestu Kranjske začel tretji kongres Svete alianse. Kronane glave in drugi predstavniki so se na pogovorih o ukrepanju zoper revolucionarje ponapoleonske Evrope sestajali od januarja pa vse do maja 1821.

Čas med sestanki so si kongresniki krajšali s sprehodi po okolici Ljubljane, pogledi na alpske vrhove ter uživanju v za ta letni čas presenetljivo lepem vremenu (ki ga je ljudska modrost poimenovala kar 'vreme treh cesarjev').

Ljubljana se je kongresnikom v tem času tako priljubila, da je Metternichov svetovalec in tajnik kongresa Friderich von Gentz zapisal, da ne bi imel nič proti, če bi se kongres zavlekel vse do naslednje zime. "Ljubljana (...) taka, kakršna je sedaj, je edina točka na zemlji, ki mi ugaja." In doda dokaz, ki je v teh časih še posebej aktualen: "Ljubljana je tako zdravo mesto, da za časa kongresa nihče iz kongresne družbe ni zbolel."

Če ste torej kongresno dogajanje zamudili, izkoristite priložnost za odkrivanje teh prelomnih časov evropske politike izpred 200 let. Razstavo Rdeče in črno si v Mestnem muzeju zdaj lahko ogledate še do 24. aprila 2022.

Objavljeno: 21. 12. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se