Ljubljana
MGML

Naše telo nikoli ne pozabi

Učenje s pomočjo giba in plesa

Mednarodne virtualne konference Ples in otrok se  je med 10. in 15. julijem s svojim prispevkom udeležila Ema Marinčič, višja kustosinja pedagoginja iz Mestnega muzeja.

None

Model učenja skozi umetniško izkušnjo je naslov prispevka, ki ga je Ema Marinčič − višja kustosinja, pedagoginja MGML − skupaj z dr. Vesno Geršak − profesorico na Pedagoški fakulteti − ter likovno umetnico Nušo Jurjevič in koreografinjo Uršo Rupnik predstavila pred mednarodno javnostjo kolegov, ki raziskujejo modele učenja skozi umetnost.

Ta teden je od 10. do 15. julija namreč potekala svetovna konferenca Dance& the Child International (DaCi), ki povezuje plesno umetnost za otroke z vseh kontinentov. Tokrat je konferenco gostila Kanada.

V predstavitvi je Ema Marinčič prikazala začetke projekta ob razstavi Emona 2000, nadaljevala pa z vključevanjem ustvarjalnega giba in plesa v pedagoški program ob razstavi Voda za predšolske otroke in 1. triado.

Vodno potovanje, kakor se imenuje program, danes sodi med redne pedagoške programe v Mestnem muzeju Ljubljana. Otroci na programu se z gibom vživijo v vodno kapljico in s plesom potujejo po vodnem krogu.

Nuša Jurevič je predstavila podatke analiz, s katerimi je preverjala, koliko so se otroci naučili o vsebini razstav, kadar so jih pridobivali in utrjevali skozi gib telesa. Urša Rupnik pa je na podlagi svoje koreografske prakse prikazala, kako plesni gibi navdihujejo vse otroke, ki si dovolijo izražati skozi svoje telo, ne samo tiste, ki so nadarjeni.

Ema Marinčič ob tem dodaja: »Znanje, ki se ga otroci naučijo in utelesijo, ostane z njimi trajno. In prav k takemu načinu učenja ves čas stremimo pri snovanju novih programov v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane

Objavljeno: 15. 7. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se