Ljubljana
MGML

Muzejski izzivi

Počitniške delavnice v Mestnem muzeju (8+)

None

Od 19. do 23. avgusta 2024 vabimo otroke, starejše od 8 let, da se nam pridružijo na otroškem živžavu zgodovine in umetnosti!

Trajanje: 9:00–13:00
Cena: 20 eur/dan
Prijave zbiramo do zapolnitve mest, lahko se prijavite na celotedenske delavnice ali samo za posamezen dan
Cena vključuje pedagoško vodenje z izkušenimi vodiči, izvedbo programa, material.
Prihod in odhod otrok je ob 9. uri, odhod ob 13. uri.
Primerno za otroke 8+

Prijava in več informacij: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.


Program:
Ponedeljek, 19. avgust: IGRAJMO SE FORENZIČNE ARHEOLOGE! 
Si si kdaj želel/a postati arheolog/inja? Ali lahko predvidevajo, kje so skriti tisti najbolj dragoceni predmeti? Čemu arheologi rečejo časovna kapsula? 
V ponedeljek bomo spoznavali delo arheologov. Zavihali bomo rokave, vzeli v roke orodje in se zakopali v delo. Kakšne metode uporabljajo arheologi pri svojem delu? Na kaj je potrebno biti pri delu še posebej pozoren?
Bi se strinjal/a, da so arheologi nekakšni forenziki preteklosti? Bi si upal/a razrešiti kakšen arheološki forenzičen primer? Čaka te nekaj primerov dogodkov, ki so se zgodili v različnih časovnih obdobjih. Potrebno bo ugotoviti, kdo je žrtev, razkriti kaj se je zgodilo in v katerem časovnem obdobju. Je bil storjen zločin? Pridruži se nam, da bo pravici zadoščeno!

Torek, 20. avgust: MASTERCHEF V ANTIKI!
Kaj so jedli Rimljani? Vas zanima, če se je ohranil kakšen njihov recept?
Drugi dan počitnic se odpravimo v antiko. Saj vemo, o starih Rimljanih veste že veliko. Tudi to, da so visoko cenili okusno hrano in dolge pojedine. Pa veste, kaj je vrelo v njihovih loncih in se peklo na vročem ognju? Vam je že kdo pripovedoval o rimski kuhinji in receptih? Če je vaš odgovor ne, nikar ne skrbite in omahujte. Pridružite se Apicijevi* kuharski delavnici in postanite rimski chef!
*Apicius je  zbirka rimskih kuharskih receptov.

Sreda, 21. avgust: UROČENA ZNANOST 
So obstajali znanstveniki v srednjem in novem veku? Kako so si razlagali vremenske pojave in naravne katastrofe? Kaj imajo pri vsem tem čarovnice in predvsem kdo so le te bile? Je kakšna živela tudi v Ljubljani?
Pridružite se nam na delavnicah v sredo, ko se bomo igrali čarovniško šolo. Čaka nas zahtevna preizkušnja. Iskali bomo odgovore na vprašanja, za katera se zdi, da bodo za vedno ostala neodgovorjena. Spopadli se bomo z izzivi, kjer bo potrebna velika mera iznajdljivosti, da jih premagamo. Lotili se bomo zapletenih alkimističnih poskusov in poskušali ugotoviti, ali delujejo. Si upaš?

Četrtek, 22. avgust: TUDI MED VOJNO SO SE SLADKALI … 
Kaj so jedli naši pradedki in prababice v času vojne? Kako so se znašli, da so se tudi ob pomanjkanju najosnovnejših živil, občasno posladkali?
V četrtek bomo raziskovali, kako so živeli v času druge svetovne vojne. Mogoče so vam prababice in pradedki zaupali kakšno zgodbo njihovega otroštva? Ugotavljali bomo, kako je izgledal njihov vsakdan, kaj so počeli in predvsem kaj so jedli. Znan je recept za sladico, ki so si jo takrat občasno pripravili. Tudi mi si bomo oblekli predpasnike, zavihali rokave in se lotili dela. Pridruži se nam na kuharski delavnici naših prababic in pradedkov. Uganeš sestavine recepta?

Petek, 23. avgust: OBLECIMO SE V PRETEKLOST! 
Vas zanima, kako so bili ljudje oblečeni v preteklosti? So se koliščarji oblačili samo v živalske kože? So Emonci nosili hlače? So v srednjem veku nosili spodnje perilo? Kakšna je bila ljubljanska moda?
Raziskovali bomo oblačilno kulturo prednamcev in odkrivali, kako so se oblačili koliščarji, kaj so nosili Emonci in kako so se uredili meščani in drugi prebivalci srednjeveške Ljubljane. Oblekli se bomo v kostume in se poskušali vživeti v različne vloge. Ogledali si bomo razstavo o oblačilni kulturi Ljubljančanov. Vas zanima kakšne svečane obleke so nosili znani Ljubljančani? Na koncu pa nas čaka še ustvarjalna delavnica. Pridružite se nam in ugotovite, v kateri čas bi potovali in kako bi se najraje oblekli.

Objavljeno: 7. 8. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se