Ljubljana
MGML

Arheološke najdbe z Gosposvetske ceste navdušile Ameriko

Modra posoda, sarkofagi in zlat nakit

Izjemne najdbe, ki so jih arheologi odkrili ob zadnjih izkopavanjih na Gosposvetski cesti, so v obširnem članku predstavljene v februarski številki revije National Geographic Slovenija. Izjemnost odkritij so prepoznali tudi v washingtonskemu uredništvu omenjene revije in o njih poročali na svoji spletni strani, ki jo bere več milijonov bralcev s celega sveta.

Posoda iz prosojnega modrega stekla z držajem in reliefno izpisano zdravico v grščini, ki pravi 'Pij, da bi živel večno, veliko let!', je bila izdelana v aleksandrijski ali sirijski delavnici. Okvirno jo lahko datiramo v  4. stoletje.
Posoda iz prosojnega modrega stekla z držajem in reliefno izpisano zdravico v grščini, ki pravi 'Pij, da bi živel večno, veliko let!', je bila izdelana v aleksandrijski ali sirijski delavnici. Okvirno jo lahko datiramo v 4. stoletje. © Arne Hodalič, Katja Bidovec

Presenetljive najdbe z Gosposvetske, kjer so arheološke raziskave potekale od avgusta 2017 do junija 2018, bodo arheologe še dolgo zaposlovale. Med njimi je gotovo ena najpomembnejših odkritje kamnitega sarkofaga z ženskim skeletom in izjemno ohranjeno skledo iz modrega prosojnega stekla. V Muzeju bo na ogled od 7. februarja, že danes pa si lahko obširen članek o vznemirljivih najdbah z Gosposvetske preberete v ekskluzivnem prispevku februarske številke revije National Geographic Slovenija, za mlajše bralce pa v prilagojeni obliki v National Geographic Junior

Izjemnost najdbe so prepoznali tudi v ameriškem uredništvu National Geographic-a v Washingtonu in članek o najdbah z Gosposvetske objavili na ameriški spletni strani NG.


Pridružite se nam v četrtek, 7. 2., ob 11:00 v Mestnem muzeju Ljubljana, ko bodo o najdbi spregovorili Martin Horvat, vodja izkopavanj, MGML, doc. dr. Andrej Gaspari in Arne Hodalič, fotograf in urednik fotografije pri National Geographicu Slovenija.

Objavljeno: 30. 1. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se