Ljubljana
MGML

Replika najstarejšega lesenega kolesa z osjo za zmagovalca 26. dirke po Sloveniji

Pokal za kolesarsko dirko po Sloveniji, Tour of Slovenia

Tudi letošnji zmagovalec 26. Dirke po Sloveniji bo za nagrado prejel pokal v obliki najstarejšega, 5200 let starega lesenega kolesa z osjo, ki so ga našli na Ljubljanskem barju in ga hranimo v Mestnem muzeju. Organizatorji so se letos odločili za novost, saj bodo na hrbtišču pokala vgravirana tudi imena vseh dosedanjih zmagovalcev dirke po Sloveniji v minulih 25 letih.

None

Edinstveno kolo izhaja iz časa koliščarjev, Ljubljano pa postavlja na svetovni zemljevid najstarejših in najpomembnejših inovacij človeštva. Ekipa Inštituta za arheologijo ZRC SAZU ga je našla leta 2002 ob vzorčenjih lesa na Ljubljanskem barju. Kolo je skrbno izdelano iz žilavega in trdega jesenovega lesa, os, ki se je vrtela skupaj s kolesom, pa iz hrastovine. Po mnenju strokovnjakov sta kolo in os pripadala dvokolesnemu vozu, s katerim naj bi koliščarji iz gozdov blizu svojih naselij prevažali les. Danes si originalni predmet lahko ogledate na naši stalni razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. v Mestnem muzeju Ljubljana.

Pokal za Dirko po Sloveniji je zasnovala vodja konservatorske službe MGML, Katarina Toman Kracina. Izdelan je v najsodobnejši 3D tehniki tiskanja, za njegovo izdelavo pa je potrebnih skoraj 50 ur zelo natančnega in zahtevnega dela, ki so ga opravili v ljubljanskem podjetju INTRI.

Po tisku s posebnimi prašnimi delci na osnovi mavčnega odtisa originalnega kolesa je muzejska restavratorka repliko natančno pobarvala, vse skupaj pa še obdelala in postavila na podstavek iz pleksi stekla.

Gravura pokala zmagovalca Dirke po Sloveniji je izdelana s pravimi zlatimi lističi, vsak pokal pa ima tudi certifikat, saj želijo zgodbo te prestižne trofeje ustvarjalci približati ne zgolj zmagovalcu dirke po Sloveniji, pač pa celemu svetu.

Objavljeno: 21. 6. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se