Ljubljana
MGML

Od jamskih slikarij do e-bralnikov

Letošnja edicija MEGA kviza na temo knjige

Sodelovanje Mestne knjižnice in Mestnega muzeja

None

Letos mineva skoraj 500 let od natisa prvih slovenskih knjig Primoža Trubarja, več kot 300 let od natisa Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske ter 200 let od smrti dveh ključnih razsvetljencev našega prostora, barona Žige Zoisa in Valentina Vodnika. Zato je osrednja tema letošnjega MEGA kviza knjiga ter njen nastanek in razvoja od najstarejših ohranjenih sporočil, jamskih slikarij, do modernih e-knjig.

Vsebina kviza je razporejena v pet sklopov. Posamezni sklop obsega vprašalnik, obsežnejše gradivo o predstavljeni temi in vrsto spodbud za nadaljnje raziskovanje in potepanje, opremljen pa je tudi s slikovnim in video gradivom ter vrsto e-povezav. Letos smo ob stripu razpisali še likovni MEGA natečaj, katerega tema je knjižna ilustracija.

MEGA kviz je namenjen široki populaciji otrok, primeren pa je predvsem za učence drugega in tretjega triletja osnovne šole.

Letošnji MEGA kviz je nastal v sodelovanju Mestne knjižnice Ljubljana in Mestnega muzeja Ljubljana, kjer smo tik pred odprtjem nove velike razstave o dosežkih zgodnjega novega veka Knjiga. Znanje. Razum. Na razstavi, ki kronološko teče od reformacije do razsvetljenstva, izpostavljamo ključne dogodke in osebnosti razvoja slovenske pisane in tiskane besede ter slovenskega jezika, s poudarkom na središčnem prostoru dogajanja – Ljubljani. 

Objavljeno: 6. 11. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se