Ljubljana
MGML

Najstarejše kolo je imelo posnemovalce!

Vozove z lesenimi kolesi, ki zelo spominjajo na najdbo iz Ljubljanskega barja so še pred 100 leti uporabljali na Sardiniji!

Najstarejše leseno kolo z osjo na svetu. Foto: Andrej Peunik / MGML
Najstarejše leseno kolo z osjo na svetu. Foto: Andrej Peunik / MGML

Leta 2002 so arheologi na območju koliščarskega naselja Stare gmajne pri Verdu (Vrhnika) povsem po naključju v blatu odkrili poškodovan kos lesa, za katerega se je kasneje izkazalo, da gre za ostanke najstarejšega lesenega kolesa z osjo na svetu. Najdba je namreč stara 5200 let in priča o izjemnem tehnološkem napredku, ki ga je moral pokazati vrhunski prazgodovinski kolar.

Kolo je bilo del dvokolesnega voza. Izdelano je iz polnega lesa, in zato danes za nas nekoliko nenavadno, saj imajo danes vozovi obročasta kolesa. Zato si koliščarsko, 5200 let staro kolo in z njim opremljen voz težje predstavljamo.


Rekonstrukcija uporabe lesenega kolesa. Dokumentacija MGML

Pred kratkim pa nas je arheolog Andrej Preložnik z Inštituta za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem opozoril, da so vozove s čisto podobnimi kolesi izdelovali in uporabljali na Sardiniji pred okoli 100 leti – s stališča arheologije nedavno! O tem je zapisal: »Vozove z masivnimi kolesi, včasih ojačane z železjem, a načeloma vedno enoosne, so še pred sto leti uporabljali na Sardiniji. Zelo spominjajo na makete in replike, ki so nastale na osnovi najdbe z Ljubljanskega barja. Zanimivo je, da je bil zgornji del snemljiv, kar ustreza ostankom z Barja.«


Vir: Legni. Storia, cultura e tradizione in Sardegna, 2013

Ravno ta podobnost potrjuje takšno vrhunsko zasnovo barjanskega, prazgodovinskega kolesa, da so se zelo podobni tipi koles izdelovali in uporabljali še tisočletja kasneje.

Najstarejše leseno kolo z osjo na svetu je razstavljeno na stalni postavitvi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. v Mestnem muzeju Ljubljana.

Objavljeno: 16. 4. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se