Ljubljana
MGML

Babi, dedi, #ostanitadoma in povejta mi zgodbo!

Vnuki in vnukinje s Srcem, polepšajte osamljene dneve vašim starim staršem in sodelujte v naših ustvarjalnih izzivih.

Živimo v nenavadnih časih, ko se solidarno držimo proč drug od drugega, da bi se kmalu lahko zopet družili. Tudi ta čas pa plete niti, ki nas povezujejo med seboj in z našo lastno preteklostjo. Hiter tempo vsakdana se je upočasnil in nam dovolil, da za kratek čas pogledamo skozi okno v preteklost, tudi skozi oči tistih, ki jih imamo najbolj radi. Že kaj pogrešate vaše babice in dedke? 

Gotovo vas stari starši pogrešajo še veliko bolj. Zato vzemite v roko telefon in jim polepšajte dan s klicem. Stari starši so tisti, ki so trenutno najbolj ogroženi. Zato jim dajmo glas v času tišine in jih za nekaj minut odtrgajmo od skrbi. Vključili boste časovni stroj, ki vas bo na krilih njihovih spominov ponesel skozi zgodbe vaših prednikov.

None

Vsako soboto vam bomo postregli z izzivom, ki bo popestril vaš pogovor z babico in/ali dedkom  in obudil pretekle dni.

Veseli bomo, če boste dragocene spomine, ki jih bodo stari starši delili z vami, zapisali ali posneli ter jih poslali k nam v muzej na prijava@mgml.si. Vaše prispevke bomo nagradili z družinskim darilnim bonom za obisk našega muzeja.


PRVI IZZIV: Babi, dedi, povejta mi zgodbo!

V prvem sobotnem izzivu vas vabimo, da prisluhnete starodavni legendi o Jazonu in njegovih Argonavtih, ki so se na svoji poti ustavili tudi v predhodnici današnje Ljubljane, kjer naj bi premagali močvirsko pošast. Tvoja babi in dedi sta te skoraj zagotovo že kdaj zazibala v sen s svojimi pripovedkami. Zato pa jih tokrat pokliči ti in jima za lahko noč obnovi zgodbo o Argonavtih.

Katero zgodbo pa sta kot otroka imela najrajši onadva? Naj ti jo obnovita. Kdo jima je pripovedoval zgodbe? So si jih tudi oni pripovedovali pred spanjem? So brali knjige? Katere?


DRUGI IZZIV: Babi, dedi, specimo piškotke!

Ali tudi v kuhinji tvoje babice pogosto zadiši po sveže pečenih piškotkih? Sta jih že kdaj pekla skupaj? Peče piškotke tudi dedek? Ker so se ljudje že od nekdaj radi sladkali, verjamemo, da tudi v času karantene prijajo sladkosti, zato ti pošiljamo dva reeees staaaraaaa recepta. Zavihaj rokave, pripravi vse sestavine in delovno površino, umij si roke, nadeni predpasnik, prosi starše za pomoč in gremo na delo!

Spečeš lahko slastne srednjeveške PIŠKOTE VESELJA po receptu opatice Hildegarde iz 12. stoletja.

Lahko pa se lotiš sladkih MEHKIH PRESTIC iz prve kuharice v slovenskem jeziku, v kateri je recepte leta 1799 zbral Valentin Vodnik.

Pokliči babico in dedka ter jima poročaj, kako so uspeli tvoji piškotki. Če rada pečeta, jima zaupaj tudi recept. Morda tudi onadva še vedno pečeta sladice po kakšnem receptu iz njune mladosti? Zapiši ga in ga preizkusi, če utegneš. S čim in kako pogosto pa so se v času njunega otroštva sladkali otroci? Kakšno pa je njuno  mnenje o preobilju dobrot, ki se šibijo na naših mizah dandanes? Kaj pa se je najpogosteje znašlo na njunem dnevnem jedilniku? Ker se bliža Velika noč pa naj vam zaupata še, s katerimi dobrotami so si jo posladkali nekoč? Pa slasten in dober tek!

Družine, osvojite brezplačen vstop v naš muzej!

Utrinke (fotografije) in zapise vašega ustvarjanja, priprave testa, izdelave piškotov in seveda kulinarične poslastice na koncu, pošljite na naš mail prijava@mgml.si in si tako zagotovite darilni bon za brezplačen družinski obisk našega muzeja. Najbolj izvirne domislice bomo tudi objavili na naši Facebook strani


TRETJI IZZIV: Babi, dedi, popeljita me v otroštvo.

Preberi, kako so živeli otroci skozi zgodovino. Dobro si oglej ilustracije in poskusi razbrati čim več podatkov o otroštvu. Kaj so imeli otroci oblečeno? S čim so se igrali? So že hodili v šolo? So pomagali pri domačih opravilih? Kakšna dela so opravljali? Pokliči babico in dedka ter jima razkrij skrivnosti otroštva skozi zgodovino. Nato pa tudi njima zastavi zgornja vprašanja. So se njuna otroška leta precej razlikovala od tvojih?

Zapise, kako so otroci živeli skozi zgodovino najdeš tukaj


ČETRTI IZZIV: Babi, dedi, narišimo družinsko drevo!

Hej, ti! Veš, kdo si? Te zanima, od kod izhajaš in kdo si bili tvoji predniki?

Si poznal starše tvojih babic in dedkov? Pa njihove brate in sestre? Veš, kako se je babi pisala pred poroko? So bili tvoji predniki kmetje ali meščani? Duhovniki, partizani, obrtniki ali trgovci? So imeli veliko otrok? So živeli dolgo življenje ali morda umrli že v rosnem otroštvu? So bili težaki ali dobrovoljci? Pridni delavci, umetniške duše, družinski ljudje ali osamljeni popotniki? Komu si ti najbolj podoben? Povprašaj tvoje stare starše.

>> Preberi, kako se lotiti izdelave družinskega drevesa! <<


PETI IZZIV: Babi, dedi, gremo v šolo! 

Že kaj pogrešaš šolo? Gotovo se nikoli skozi zgodovino otroci niso soočili s šolanjem na daljavo, kakor ste ga danes deležni vi. Šolanje se je skozi preteklost zelo spreminjalo. Obvezno je postalo šele v 18. stoletju. Pokliči babico in dedka ter ju povprašaj, kako je bilo hoditi v šolo v njunih časih. So bili učitelji prijazni? Je bilo kaznovanje dovoljeno? So tudi oni imeli množico različnih šolskih predmetov? Katere šolske pripomočke so uporabljali?  So tudi oni med odmori ušpičili kakšno lumparijo? Naj ti zaupata kakšno navihano prigodo. Primerjaj njuna šolska leta s svojimi.

 Če te zanima, kako je potekala šola v antični Emoni, si lahko več prebereš tukaj. 

Objavljeno: 14. 6. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se