Ljubljana
MGML

Pop-up koncert: Glasba po Plečnikovem okusu

Na ljubljanskem Tromostovju se nam obeta prav posebna glasbena poslastica: pop-up koncert z glasbo, ki je ugajala arhitekturnemu mojstru Jožetu Plečniku. Dogodek se odvija v okviru evropskega projekta Odprti atelje (Open Atelier).

Sreda
6
Sep 2023
Čas: 19:00–20:00
Lokacija: Tromostovje, Ljubljana; v primeru dežja: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15
Odrasli, družine, študenti, seniorji
Pop-up koncert: Glasba po Plečnikovem okusu

"Jože Plečnik je kot vsestranski umetnik izjemno cenil različne zvrsti umetnosti, od kiparstva in slikarstva pa vse do glasbe. Med drugim je o glasbi rekel, da je 'najprimarnejši izraz človeške duše' in najbolj neposredno odkriva skrivnosti stvarstva. Veseli nas, da lahko v okviru evropskega projekta Odprti atelje raziskujemo in ustvarjamo nove možnosti, kako kulturno dediščino na različne načine približati javnosti ter kako javnost angažirati in aktivno vključiti v sodobno interpretacijo in uporabo naše dediščine," je ob tej priložnosti povedala Ana Porok, kustosinja Plečnikove hiše.

Plečnik je med drugim cenil glasbo Frédérica Chopina ter zanj izjavil: "On je nosil vso konstrukcijo v srcu – njegove kompozicije so, kot bi prišle naravnost iz srca." Mozart je bil za Plečnika "vladar in kralj melodije", za Beethovna pa je rekel, da je bil "velik trpin – on ni za vsak dan". Prav dela Mozarta, Chopina in Beethovna pa tudi Piazzolle in Čajkovskega bodo del repertoarja ljubljanskega pop-up koncerta. Za izvrstno izvedbo bosta poskrbeli akademska violinistka Inga Ulokina ter muzikologinja, skladateljica in pianistka Olga Ulokina. Poslušalce koncerta bosta nagovorili tudi kustosinja Ana Porok in Jeanne Rank Schelde, predstavnica vodilnega partnerja projekta Odprti atelje, kustosinja v Umetnostnih muzejih mesta Skagen, Danska.

Za interaktivni in vključevalni element dogodka na Tromostovju bodo poskrbeli vsi partnerji projekta Odprti atelje, ki bodo publiko, zbrano na Tromostovju, nagovorili tudi na temo moči kulturne dediščine in kako lahko slednja pripomore k uresničitvi 17 ciljev trajnostne prihodnosti, ki so jih zastavili pri Združenih narodih. Kot je pri tem izpostavila predstavnica vodilnega partnerja projekta Jeanne Rank Schelde, je "namen dogodka poleg iskanja in oblikovanja novih, k občinstvu usmerjenih in v sodelovanju z občinstvom ustvarjenih muzejskih izkušenj, odpreti tudi skupno razpravo o vlogi muzejev v sodobnem svetu. Spodbuditi želimo kritično razmišljanje o povezavah med kulturno dediščino, muzeji, ki jo hranijo in omogočajo dostop do nje, ter pomembnih izzivih, s katerimi se soočamo v današnjem času. Z dogodkom želimo osvetliti, kako lahko muzeji izkoristimo povezavo med kulturno dediščino in ljudmi ter s tem spodbudimo pozitivne spremembe in podpremo gradnjo trajnostne, pravične, uspešne in miroljubne prihodnosti."

Dogodek se odvija v okviru evropskega projekta Odprti atelje (Open Atelier) − oblikovanje novih, inovativnih oblik za aktivno sodelovanje občinstva in interakcijo s kulturno dediščino v evropskih hišnih muzejih, znotraj projektne delavnice, ki med 4. in 7. septembrom 2023 poteka v Ljubljani.

www.openatelier.eu

Dogodek je brezplačen.
V primeru dežja se koncert v istem terminu izvede v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15.

Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
15
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine
Čet
16
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine
Pet
17
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se