Ljubljana
MGML

Plečnikova hiša v Ljubljani gosti partnerje evropskega projekta Odprti atelje

Med 4. in  7. septembrom 2023 Plečnikova hiša v Ljubljani gosti partnerje evropskega projekta Odprti atelje (Open Atelier), v okviru katerega razvijajo nove in inovativne poti za aktivno sodelovanje občinstva in interakcijo s kulturno dediščino v evropskih hišnih muzejih.

None
© Jaka Šuln

Cilj Odprtega ateljeja (Open Atelier), interdisciplinarne mreže, financirane v okviru EU-programa Ustvarjalna Evropa, je razviti operativne načrte za nove participativne muzejske izkušnje, usmerjene v občinstvo. Medsektorsko mrežo sestavljajo štiri evropske muzejske hiše (Plečnikova hiša kot del Muzeja in galerij mesta Ljubljane iz Slovenije, Muzej Millesgården iz Švedske, Kiparski muzej Einarja Jónssona z Islandije in Umetnostni muzeji mesta Skagen iz Danske), ena organizacija za kreativne performanse (AMAT iz Italije) in dve univerzi (Politecnico di Milano iz Italije in Univerza Aalborg iz Danske). Z delavniškim pristopom, ki temelji na soustvarjalnih procesih, bo Odprti atelje oblikoval, preizkušal in ocenjeval inovativne strategije in orodja za vključevanje občinstva v sodobno interpretacijo, predstavljanje in uporabo kulturne dediščine.

Na projektni delavnici v Ljubljani bodo štiri partnerske muzejske hiše predstavile zasnovo t. i. Izkušnje 1 – novega formata za udeležbo, sodelovanje in vključevanje občinstva, ki ga bo vsaka hiša izvedla v svoji državi. Med drugim se bodo posvetili tudi zasnovi digitalnega natečaja za mlade ter izvedbi ljubljanskega dogodka za javnost z naslovom Glasba po Plečnikovem okusu, ki se bo odvil v sredo, 6. septembra 2023, ob 19:00 na Plečnikovem Tromostovju. V okviru obiska Ljubljane si bodo partnerji ogledali tudi Plečnikovo hišo in se z ladjico popeljali po Plečnikovi edinstveno zasnovani vodni osi.

Projekt Odprti atelje (Open Atelier) traja 36 mesecev; pričel se je 1. oktobra 2022 in se zaključi 30. septembra 2025.

Projekt Odprti atelje je sofinanciran s strani Evropske komisije v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Objavljeno: 1. 9. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se