Ljubljana
MGML

Preživite Ta veseli dan kulture 2023 v Plečnikovi hiši

Vabimo vas, da dan, ko se je rodil največji slovenski poet France Prešeren, preživite tudi v hiši, v kateri je ustvarjal največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Na brezplačne (vodene) oglede in ogled dokumentarnega filma lahko pridete od 10.00 pa vse do 18.00.

Nedelja
3
Dec 2023
Čas: 10:00–18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Preživite Ta veseli dan kulture 2023 v Plečnikovi hiši
© Blaž Gutman / MGML

Na letošnjo že 23. edicijo decembrskega dneva odprtih vrat kulturnih ustanov vas vabimo, da delček svojega časa preživite tudi v Plečnikovi hiši. Pri nas lahko doživite:

ob 10:30 in ob 16:30: Vlasto Kopač, dokumentarni film ob 110. obletnici rojstva arhitekta Vlasta Kopača, Plečnikovega študenta in sodelavca ter velikega zaščitnika Velike planine (trajanje: 70'); *na obeh projekcijah bo obiskovalce s kratkim uvodom nagovorila avtorica filma Janja Železnikar, Medobčinski muzej Kamnik*
Po razstavi Vlasto Kopač: Neutrudni humanist, ki je bila letos poleti na ogled v Plečnikovi hiši, je zdaj luč sveta ugledal še dokumentarni film v produkciji Medobčinskega muzeja Kamnik.
Prvi del filma prikazuje življenjsko pot Vlastimila Rafaela – Vlasta Kopača. Globoke sledi je pustil na številnih področjih svojega delovanja. Bil je risar, načrtovalec, ilustrator, oblikovalec, alpinist, gornik, gorski reševalec, smučar, pisec, urednik, fotograf, zbiralec, konservator, varuh naravne in predvsem kulturne dediščine ter še mnogo več.
Drugi del je posvečen njegovi največji ljubezni, življenjskemu delu – Veliki planini. Skozi dokumentarne posnetke iz arhiva TV Slovenija nastopa tudi Kopač sam in nam odkriva, zakaj je planina unikatna, zakaj je alpski biser in zakaj je pomembno, da taka ostane.
Film predstavlja poklon Kopačevemu delu in je tudi zahvala njegovi hčerki Mojci, ki je, do svoje prerane smrti, sodelovala pri nastajanju scenarija in zbiranju gradiva. Avtorici filma: Janja Železnikar in Andreja Humar Gruden.

ob 11:00: Vodstvo po razstavi Plečnik in Stelè: Risar in učenjak z avtorjema dr. Vesno Krmelj in dr. Francijem Lazarinijem*

od 10:00 do 18:00: Samostojen ogled razstave Plečnik in Stelè: Risar in učenjak

od 10.00 do 18.00: Vodeni ogledi originalnega Plečnikovega domovanja*

*Za vse vodene oglede in projekciji dokumentarnega filma so obvezne prijave na prijava@mgml.si

V petek, 1. 12., soboto, 2. 12. in nedeljo, 3. 12. pa se za rezervacijo mest obrnite na plecnik@mgml.si


Na Ta veseli dan kulture vam ob nakupu publikacij iz založništva Muzeja in galerij mesta Ljubljane priznamo 30% popust. Ta velja za publikacije starejše od 6 mesecev.

Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
15
Jun 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Glasbeni dogodek, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se