Ljubljana
MGML

Plečnik 150: jubilejno leto 2022 v Plečnikovi hiši

V jubilejnem Plečnikovem letu 2022, ko praznujemo 150-letnico arhitektovega rojstva, program Plečnikove hiše mojstrov opus povezuje s kulinariko, sodobno umetnostjo in kreativnimi praksami mladih.

None

Po zaključku aktualne razstave Prostorski koncepti Plečnikovih prenov, ki bo v 12. januarja postregla še z zadnjim vodstvom in pogovorom, razstavni program jubilejnega leta v Plečnikovi hiši začenjamo v petek, 21. januarja 2022, z razstavo Plečnik in pika. Ta bo predstavila nastanek istoimenskega biografskega stripa avtorjev Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića. Že dva dni kasneje, prav na Plečnikov rojstni dan, v nedeljo, 23. januarja 2022, pa vas vabimo na dan odprtih vrat

V Plečnikovem letu 2022 bosta moči spet združili Plečnikova hiša in galerija DobraVaga (Kino Šiška) ter z razstavo, ki se bo v Plečnikovi hiši odprla 13. maja 2022, ponovno dali priložnost mladim umetnikom. Dogajanje v Plečnikovi hiši bosta konec maja zaznamovala tudi mednarodno uveljavljena avtorja Olaf Nicolai, svetovno znani nemški umetnik in profesor, ter Luca Lo Pinto, umetniški direktor muzeja MACRO iz Rima, s projektom Vidno-Nevidno. Razstavno dogajanje v Plečnikovem letu 2022 pa bo zaključila razstava Plečnikova šola v Ljubljani, ki nam bo ponudila edinstven in doslej še neraziskan vpogled v delovanje, metode in učne načrte Plečnikove šole.

Poleg pestrega razstavnega programa in obrazstavnih dogodkov pa bo jubilejno Plečnikovo leto v Plečnikovi hiši popestril še en projekt: v okviru evropskega projekta UpCreate bomo umetnost arhitekture povezali s kulinariko. Mlade med 13. in 30. letom bomo v spomladanskem času povabili k sodelovanju na natečaju za najizvirnejši kulinarični recept, ki bo sestavine črpal iz vrtnin in začimb, ki so nekdaj ali pa še vedno rastejo na vrtu Plečnikove hiše. Žirija bo izbrala tri zmagovalce, ki bodo nato svoje izvirne recepte novembra 2022 predstavili v okviru 59. mednarodne umetnostne razstave La Biennale di Venezia. Projekt, pri katerem sodelujejo še partnerji iz Danske, Italije, Islandije in Avstrije, je sofinanciran s strani programa Erasmus+.

Objavljeno: 21. 12. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se