Ljubljana
MGML

Prestižna evropska nagrada za Plečnikovo hišo

Nagrada Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra 2018

Konec junija je v okviru mednarodne konference European Cultural Heritage Summit na slovesni podelitvi v Berlinu Plečnikova hiša prejela nagrado Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra 2018!

Direktor Blaž Peršin ob prevzemu nagrade v Berlinu
Direktor Blaž Peršin ob prevzemu nagrade v Berlinu © Felix Quaedvlieg

Razveseljivo novico o nagradi je Plečnikova hiša dobila že 15. maja, ko so razglasili 29 zmagovalcev iz 17 držav, nagrado pa smo prevzeli v petek, 22. junija, na podelitveni slovesnosti v Berlinu. Podelitev je potekala v okviru prve mednarodne konference, posvečene evropski kulturni dediščini (European Cultural Heritage Summit), na kateri je dan pred podelitvijo nagrad potekal tudi t. i. Sejem odličnosti (Excellence Fair). Na njem so se predstavili vsi nagrajenci, med njimi tudi Plečnikova hiša, ki jo je atraktivno in živahno predstavil Blaž Peršin, direktor MGML. Po njegovi predstavitvi, ki je navdušila občinstvo, je moderator Zoltan Krasznai poudaril: "O kulturni dediščini ne moremo govoriti, ne da bi govorili o občinstvu. Konservacija dediščine je le osnova za prihodnje delo – delo z občinstvom, še posebej z otroki, je zelo pomembno. In Plečnikova hiša je pri tem odličen zgled." Plečnikova hiša je bila namreč nagrajena ravno v tej kategoriji – v kategoriji Izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje.

Pred petkovo podelitvijo nagrad v Berlinu, ki sta se je udeležili tudi predstavnici Ministrstva za kulturo, državna sekretarka Damjana Pečnik in direktorica direktorata za kulturno dediščino Ksenija Kovačec Naglič, je potekala tudi debata European Policy Debate, namen katere je pozvati evropske odločevalce, da se zavzamejo za kulturo, poskrbijo za njeno zadostno financiranje in jo podprejo kot enega najpomembnejših povezovalnih elementov Evrope. Svojo podporo sedmim akcijskim točkam smo izrazili s podpisom berlinskega poziva k ukrepanju (The Berlin Call to Action), ki ga lahko podprete tudi vi s klikom na to povezavo.

O podelitvi nagrade, ki jo je prejela Plečnikova hiša, je iz Berlina za osrednji televizijski Dnevnik poročala dopisnica TV Slovenija Polona Fijavž – njen prispevek si lahko ogledate na tej povezavi.

Po povratku v Ljubljano pa je bil direktor Blaž Peršin tudi gost v večerni oddaji Odmevi, v kateri je pojasnil, zakaj si je Plečnikova hiša zaslužila to prestižno nagrado; med drugim je izpostavil: "Plečnikova hiša je res nekaj posebnega, ker govori o arhitektu, njegovem laboratoriju, o neki topli gredi njegovih prijemov, ki ji je on poizkušal v tej hiši in jih potem tudi implementiral in seveda tudi naredil." Celoten prispevek si lahko ogledate tukaj.

Za primerno proslavitev ob prejemu nagrade bomo poskrbeli tudi v Ljubljani: predvidoma jeseni bomo za naše obiskovalce organizirali dan odprtih vrat, ko si boste lahko brezplačno ogledali Plečnikovo domovanje in dokumentarni film o prenovi hiše ter tudi vi podpisali berlinski poziv k ukrepanju. Več informacij o dogodku pa sledi konec poletja!

Objavljeno: 3. 7. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se