Ljubljana
MGML

Plečnikova hiša – letošnja slovenska prejemnica prestižne nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra 2018

Danes, 15. maja 2018, sta Evropska komisija in Europa Nostra, vodilna evropska organizacija na področju kulturne dediščine, razglasili zmagovalce nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra za leto 2018. 29 zmagovalcev iz 17 držav je prejelo priznanje za izjemne dosežke na področju ohranjanja, raziskav, predanega dela ter izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja. Med letošnjimi zmagovalci je Plečnikova hiša, Slovenija!

Plečnikova spalnica in delovna soba
Plečnikova spalnica in delovna soba © Matevž Paternoster/MGML

Med izjemnimi 'zgodbami o uspehu' s področja evropske kulturne dediščine, ki bodo letos nagrajene, so: sanacija bizantinske cerkve v Grčiji z edinstveno zbirko fresk iz 8. in 9. stoletja, ki je bila mogoča zaradi plodnega sodelovanja med grškimi in švicarskimi organizacijami; razvoj novega načina za ohranjanje kulturne dediščine, ki jo predstavljajo zgodovinske stavbe v Evropi, v okviru sodelovanja med petimi institucijami s sedežem v Franciji, Italiji in na Poljskem; predanost več kot tridesetletnih prizadevanj mednarodne mreže nevladnih organizacij za zaščito Benetk; sprejetje javnega izobraževalnega programa, ki vsem otrokom in mladim na Finskem omogoča, da so dejavni na področju kulturne dediščine, ter je lahko zgled za podobne pobude drugod po Evropi in celovita prenova Plečnikove hiše, ki je pomenila temelj za vključevanje različnih družbenih skupin v njene mnoge aktivnosti ter za širjenje zavedanja o širokem pomenu kulturne in arhitekturne dediščine.

Žirija je med drugim v svojo odločitev za podelitev nagrade Plečnikovi hiši, v kategoriji Izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje, zapisala: ''Skupaj z obnovo hiše je bil pripravljen tudi dodelan izobraževalni program, ki je zagotovil obstoj učnega okolja za nadaljnje izobraževanje različnih ciljnih skupin obiskovalcev, pa tudi za spodbujanje širšega razumevanja in vrednotenja arhitekturne dediščine. Družbena vrednost in koristi projekta se kažejo v vključevanju različnih družbenih skupin v mnogotere aktivnosti Plečnikove hiše.''

Poseben poudarek letošnjih nagrad v znamenju Evropskega leta kulturne dediščine 2018 je na evropski dodani vrednost izbranih dosežkov na področju kulturne dediščine. Zmagovalci bodo nagrade prejeli na slovesnosti, ki bo 22. junija potekala v Berlinu med prvim vrhom o evropski kulturni dediščini. Na berlinski slovesnosti pa bodo izmed vseh nagrajenih projektov razglasili tudi sedem dobitnikov velike nagrade in zmagovalca po izboru javnosti.

Državljani iz vse Evrope in celega sveta imajo tako pred končno podelitvijo – vse do 10. junija – možnost, da tudi sami izberejo zmagovalca: preko spletnega glasovanja lahko glasujejo za zmagovalca po izboru javnosti in tako pokažejo podporo zmagovalnim dosežkom iz lastne ali drugih evropskih držav.


Nagrajenci za leto 2018

V kategoriji konservatorstvo
Rotunda sv. Venčeslava, Praga, ČEŠKA
Misijonarska hiša Poula Egedeja, Ilimanaq, Grenlandija, DANSKA
Sanatorij dr. Barnerja, Braunlage, NEMČIJA
Winzerberg – terasasti vinograd, Potsdam, NEMČIJA
Bizantinska cerkev Hagia Kiriaki, Naksos, GRČIJA
Sodelovanje pri konservaciji bazilike v samostanu sv. Katarine, Sinaj, EGIPT-GRČIJA-ITALIJA
Botanični vrtovi nacionalne palače Queluz, Sintra, PORTUGALSKA
Paviljon kneza Miloša v Bukovički Banji, Aranđelovac, SRBIJA
Baška trdnjava, Bač, SRBIJA
Pročelje akademije San Ildefonso, Alcalá de Henares, ŠPANIJA
Sorollove skice Španije, Valéncia, ŠPANIJA

V kategoriji raziskave
EPICO – evropski protokol za preventivno konservatorstvo, usklajevan v Versaillesu, FRANCIJA
Tekstil iz Gruzije, Tbilisi, GRUZIJA
CultLab3D – avtomatizirana tehnologija skeniranja za 3D digitalizacijo, Darmstadt, NEMČIJA
Raziskave in katalogiziranje državne umetniške zbirke, Beograd, SRBIJA 

V kategoriji predano delo
Aktivisti kampanje Čudesa Bolgarije, BOLGARIJA
G. Stéphane Bern, FRANCIJA
Združenje mednarodnih zasebnih odborov za zaščito Benetk, ITALIJA
Združenje Hendrick de Keyser, NIZOZEMSKA
Ga. Tone Sinding Steinsvik, NORVEŠKA
Zasebni lastniki vode v naseljih Argual in Tazacorte, Kanarski otoki, ŠPANIJA 

V kategoriji izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje
Ief Postino – Belgija in Italija, povezani s pismi, BELGIJA
Culture Leap – izobraževalni program, FINSKA
Nacionalni inštitut za ohranjanje kulturne dediščine – program izobraževanja in usposabljanja za konservatorje, FRANCIJA
Muzej sinjske alke, HRVAŠKA
Kampanja Vstajenje iz uničenja, usklajevana v Rimu, ITALIJA
Odprti spomeniki, ITALIJA
GeoCraftNL – projekt družbe GeoFort za dediščino Minecraft, NIZOZEMSKA
Plečnikova hiša, SLOVENIJA

Nagrado Europa Nostra prejme tudi izjemni dosežek na področju kulturne dediščine evropske države, ki ne sodeluje v programu Ustvarjalna Evropa Evropske unije.
V kategoriji konservatorstvo
Grška šola Zografion, Istanbul, TURČIJA


Ozadje

Nagrado Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra je Evropska komisija uvedla leta 2002 in od takrat jih vodi organizacija Europa Nostra. Njihov namen je slaviti in spodbujati dobre prakse pri ohranjanju kulturne dediščine, raziskavah, upravljanju, prostovoljstvu, izobraževanju in obveščanju. Podpira jih program Ustvarjalna Evropa Evropske unije. Izjemnim pobudam na področju kulturne dediščine, izbranim izmed nagrajenih projektov, sta bili podeljeni 102 veliki nagradi v višini 10 000 EUR.

Europa Nostra je vseevropska federacija nevladnih organizacij za kulturno dediščino, ki jo podpira široka mreža javnih organov, zasebnih podjetij in posameznikov. Organizacija zajema več kot 40 evropskih držav in je glasnica civilne družbe, ki se zavzema za ohranjanje in spodbujanje evropske kulturne in naravne dediščine. Predsednik organizacije je svetovno znani operni pevec Plácido Domingo.

Ustvarjalna Evropa je program EU, ki podpira kulturni in ustvarjalni sektor, da bi lahko uspešneje prispevala k zaposlovanju in rasti. S proračunom v višini 1,46 milijarde EUR za obdobje 2014–2020 podpira organizacije na področju dediščine, uprizoritvenih umetnosti, likovne umetnosti, interdisciplinarnih umetnosti, založništva, filma, televizije, glasbe in video iger, da bi lahko delovale po vsej Evropi, dosegle nova občinstva ter pridobile znanja in spretnosti, potrebne v digitalni dobi.

Objavljeno: 15. 5. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se