Ljubljana
MGML

Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola

Avtorji kataloga, dr. Tomaž Jurca, Katja Ogrin in Ana Porok, nam v publikaciji razkrijejo kakšen je bil Plečnik kot profesor, kaj vse je zahteval od svojih študentov ter kakšno življenjsko in karierno pot jim je začrtal s predanim znanjem, svojimi prepričanji in nazori. Podrobno je predstavljeno delovanje Plečnikove šole in v slikovni prilogi so prikazane raznolikosti študentskih nalog, ki se vse odlikujejo z izjemno risbo, uporabljene so tudi mnoge črno-bele arhivske fotografije iz bogate dokumentacije Plečnikove zbirke MGML.

V katalogu se skozi dela in spomine študentov sledi principom in nazorom Plečnikovega pedagoškega dela. Predstavljene so naloge, ki so jih študentje dobivali od Plečnika, pri čemer so izkazovali visoko raven spretnosti pri risanju in projektiranju. Novinci so najprej dobili manj zahtevno nalogo iz umetne obrti – oblikovanje naslovnice knjige, kljuke, svečnika ali kosa pohištva, nekoliko kasneje pa še manjšega spomenika – vodnjaka, nagrobnika, kostnice, kapelice, tudi čebelnjaka.

Delo v šoli je potekalo od jutra do odmora za kosilo in nato do večernih ur. Sobota je bila študentovski praznik in na ta dan so študentje po risalnici razpostavili svoje domače naloge ter jih najprej ocenili sami, nato pa je to storil še profesor. V tretjem letniku je arhitekturno risanje zamenjala arhitekturna kompozicija, kjer so se študentje posvetili zahtevnejšim nalogam – grobnicam in javnim poslopjem, torej cerkvam, šolam, poštam, gasilskim domovom in galerijam, pa tudi urbanističnim ureditvam. Ko je Plečnik začel dobivati večja zunanja naročila, so študentje sodelovali tudi pri teh načrtih. Nekatera naročila jim je dal v začetno razmišljanje, pri drugih so mu pomagali preizkušati njegove lastne rešitve.

Fizični opis: 31 str. : ilustr. ; 25 cm
Jezik - slovenski, angleški
ISBN - 978-961-95640-6-6
COBISS.SI-ID - 131915267


Cena: 16,00 €

Nakup publikacije >> shop.mgml

Izdajatelj: Muzej in galerije mesta Ljubljane

Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola
Naslovnica publikacije 'Nulla dies sine linea' © Karmen Brecelj/MGML

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se