Ljubljana
MGML

Plečnikove tržnice. Bogastvo skritih detajlov

Katalog avtorsko podpisuje Irena Vesel iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine in ta bralcu ponuja nekatere nove uvide v sicer skrite detajle arhitekture Plečnikove osrednje ljubljanske tržnice. Pri tem izstopajo najrazličnejše oblike betonskih strešnikov, ki prekrivajo enokapno streho pokritih tržnic in ki so bili ob zadnji prenovi zamenjani s popolnimi replikami.

Primer obnove in zamenjave različnih tipov strešnikov je odgovorna konservatorka Irena Vesel opisala takole: »Strešnikom se je po 76 letih iztekla življenjska doba. Betonski strešniki so bili dotrajani in krhki. Pojavljale so se predvsem poškodbe v obliki razpok in lomov, ki so nastale zaradi naravnih procesov zmrzovanja, odtajevanja in spiranja, zato so bili tanki in porozni. Izdelati je bilo potrebno shemo vseh sedemindvajsetih različnih oblik strešnikov s prikazom lokacije v tlorisu, geometrijski posnetek vseh različnih strešnikov za dokumentacijo in izdelavo kalupov. Definirali smo tehnološki postopek izdelave novih strešnikov in izdelali vzorčne modele po izbrani recepturi ter z laboratorijskimi preiskavami poskusnih seriji vseh različnih oblik strešnikov preverili njihove geometrijske oblike, mehanske lastnosti in vodotesnost.«

Tekst nam z bogatim slikovnim gradivom razkriva zgodovino gradnje objekta in najnovejše konservatorske posege ter izjemnost sodelovanja med arhitektom in gradbeniki, saj je sama izvedba zahtevala pomoč mnogih izkušenih stavbenikov in mojstrov različnih obrti, ki so arhitektove ideje znali in zmogli izvesti. Posamezni izjemno dovršeno izvedeni detajli vzbujajo občudovanje še danes in prav na te mnogokrat prezrte detajle in na problematiko njihovega ohranjanje opozarja ta katalog.

Jezik - slovenski, angleški
ISBN - 978-961-95193-0-1
COBISS.SI-ID - 38226435


Cena: 8,00 €

Nakup publikacije >> shop.mgml

Izdajatelj: Muzej in galerije mesta Ljubljane

Plečnikove tržnice. Bogastvo skritih detajlov
Naslovnica publikacije 'Plečnikove tržnice' © Karmen Brecelj/MGML

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se