Ljubljana
MGML

Carski muzejski in galerijski počitniški programi

Pridružite se nam na otroškem živžavu zgodovine in umetnosti!
Za otroke od 6 let dalje
Carske počitniške dogodivščine


Poletne muzejske dogodivščine

1.–5. julij 2024 in 26.–30. avgust 2024 (prosti samo še dve mesti za julijski termin). Trajanje: 8:00–16:00. Primerno za otroke 6+

Cena: 150 eur/teden
Prijave zbiramo do zapolnitve mest, prijava je mogoča samo za cel teden
Cena vključuje pedagoško vodenje z izkušenimi vodiči, izvedbo programa, material.
Prihod in odhod otrok je ob 8. uri, odhod ob 16. uri. 

prijava 

Na počitniško obarvanem muzejskem tednu se bomo prelevili v gusarje in v tem duhu raziskovali Turjaško palačo od kleti do podstrešja. Z žabicama Ljubo in Ano bomo odkrivali preteklost mesta Ljubljane, se podali na Vodno potovanje in odkrivanje mostov vzdolž reke Ljubljanice. Le kaj bomo tam srečali? Na arheološkem parku Emona bomo iskali skriti zaklad in se preizkušali v raznolikih rimskih veščinah. Odkrivali bomo tudi modne muhe Ljubljančanov iz preteklosti ter se naučili zašiti strgana oblačila, da jih bomo lahko ponovno uporabili. Pot nas bo zanesla tudi do Plečnikove hiše, kjer bomo raziskali MOJstrov VRT in se ohladili v senci Trnovskega pristana, kjer nas bo obiskal kuža Sivko s kamišibajem.

Informacije na telefonu 01 24 12 506.


Galerijski počitniški triatlon 

26.–28. junij 2024  Trajanje: 8:00–16:00. Primerno za otroke 6+ VSA MESTA ZASEDENA

Cena: 90 eur/3 dni
Prijave zbiramo do zapolnitve mest, prijava je mogoča za tri dni
Cena vključuje pedagoško vodenje z izkušenimi vodiči, izvedbo programa, material.
Prihod in odhod otrok med 8.00 in 8.30, odhod otrok je od 15.30 in 16.00

Pridružite se nam na carski galerijski ustvarjalni tridnevni dogodivščini. Cukrarna, Galerija Jakopič in Mestna galerija vas pričakujejo, da zavihate rokave in pričnete z ustvarjanjem po navdihu sodobnih umetnikov.

Sreda, 26. 6., MESTNA GALERIJA
Prvi dan počitnic bomo preživeli v Mestni galeriji, ustvarjajoč nenavadne umetniške zbirke. Razstava Mladena Stropnika nas bo vodila skozi svet sodobne umetnosti, spodbujajoč kritično razmišljanje in raziskovanje skritih pomenov vsakdanjih dogodkov in predmetov. Za ustvarjanje umetniških del bomo uporabili najdene predmete pri čemer bomo raziskovali moč humorja kot sredstvo družbene kritike. Zamisli in ideje iz prvega dne bomo skrbno zavili ter odnesli s seboj in ustvarjanje nadaljevali v Galeriji Jakopič ter Cukrarni. Ta dan si bomo privoščili tudi sprehod v Tivoli.

Četrtek, 27. 6., GALERIJA JAKOPIČ
Kaj je v resnici fotografija in kako nastane? Povprašajmo pravega fotografa! V Galeriji Jakopič se bomo preizkusili v stari tehniki izdelave fotografij - cianotopiji. Na podlagi kompozicij, ki jih bodo otroci prvi počitniški dan ustvarili v Mestni galeriji, bomo sestavili motive in opazovali, kako se s pomočjo vode pred našimi očmi obarvajo modro. Sledi ustvarjalni eksperiment risanja s svetlobo, pri katerem fotoaparat beleži vzorce, ki jih v gibanju ustvarjamo z barvnimi lučkami. Medtem ko se bodo fotografije sušile, si bomo prek različnih nalog, ugank in gibalnih vaj ogledali razstavo znamenitega fotografa Klavdija Slubana.

Petek, 28. 6., CUKRARNA
V Cukrarni bo otrokom ponagajala kustosinja Kornelija in jim skrila umetniško delo. Potrebnih bo kar nekaj detektivskih spretnosti, da ga najdemo in postavimo nazaj na razstavo. Če nam to uspe, bomo opazovali in preizkusili, kako lahko za umetniško ustvarjanje uporabimo kar to, kar imamo vedno s seboj – svoje telo. Za dolgotrajen spomin na super galerijske počitnice bomo nato s posebno grafično tehniko na vrečke iz blaga odtisnili fotograme, ki jih bodo otroci dan prej ustvarili v Galeriji Jakopič.

Informacije na telefonu 01 24 12 506.

prijava 






Muzejska scena na počitnicah

8.–12. julij 2024  Trajanje: 9:00–13:00. Primerno za otroke 8+

Cena: 20 eur/dan
Prijave zbiramo do zapolnitve mest, lahko se prijavite na celotedenske delavnice ali samo za posamezen dan
Cena vključuje pedagoško vodenje z izkušenimi vodiči, izvedbo programa, material.
Prihod in odhod otrok je ob 9. uri, odhod ob 13. uri.  

Informacije na telefonu 01 24 12 506.

prijava 

Koliščarji v operi?Rimljani na vrhu Nebotičnika? Vitezi v ferrariju? Boste rekli: nemogoče!?Domišljija ne pozna meja! Pridružite se nam na poletnih gledaliških delavnicahv muzeju, kjer bomo na krilih domišljije raziskovali različne možnosti insvetove.

Na lov v koliščarsko vas, 8. julij

Na razstavi bomo raziskovali čas koliščarjev in si poskušali predstavljati kako so živeli, kaj vse so počeli, kako so pregnali dolgčas in kakšne zgodbe so si pripovedovali. Oblekli se bomo v koliščarske kostume, postavili si bomo improvizirano koliščarsko vas in vse skupaj postavili v krajšo improvizirano predstavitev. Ne bo manjkalo tudi aktualizacije.

Vse poti vodijo v ... Emono, 9. julij

Na razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. bomo raziskovali mesto Emona, nato se lotimo delavnice na kateri bomo izvedeli še več zabavnih podrobnosti iz življenja Emoncev. Uporabili bomo kostume in nekaj rekvizitov, da se bomo še bolj vživeli v čas Rimljanov. Skupaj si bomo izmislili zgodbo Emonske družine in jo tudi uprizorili.

Gremo v srednjeveško Ljubljano, 10. julij

Tretji dan Muzejske scena na počitnicah bomo na razstavi potovali v srednjeveško Ljubljano. Spoznali bomo kako je izgledalo mesto, kdo vse je v njem živel, kakšna pravila so imeli in kaj vse so počeli. Kostumi in rekviziti nam bodo pomagali, da se bomo lažje vživeli v ta čas. Ustvarili bomo zgodbo, ki bo govorila o ljubljanskih obrtnikih, plemičih in drugih srednjeveških meščanov.

Muzejski predmeti pripovedujejo, 11. julij

Na razstavi o zgodovini mesta Ljubljana. Zgodovina. Mestno. si bomo ogledali zanimive predmete. Tiste, ki nas pokličejo bomo raziskali, kaj so bili, kdaj so jih izdelali in za kakšen namen. Nato bomo ustvarili različne zgodbe. Kaj vse bi nam zaupal stol Žiga Zoisa, če bi le znal govoriti? Kaj bi nam povedal viteški meč iz razstave, če bi ga obudili k življenju? Kateri predmeti bi pritegnili tvojo pozornost? Na koncu bomo zaigrali vse zgodbe, ki nam jih bodo povedali predmeti.

Skrivno življenje lutk, 12. julij

 Zadnji dan Muzejske scena na počitnicah bomo raziskovali čarobni lutkovni svet. Kdaj so ljudje ustvarili prve lutke? Kakšne predstave so igrali? Kakšne predstave in posebne učinke poznamo danes? Z otroki bomo spoznali zgodovino lutkovnega gledališča in se praktično spoznali z nekaj zakonitostmi animacije lutk. Na koncu bomo preko improvizacije napisali lastno zgodbo, ki jo bomo z različnimi lutkami oživeli.


Ker si želimo, da se tudisami preizkusite v odkrivanju zgodovine skozi gledališke pristope, vas vabimo,da se nam pridružite na dnevih, kjer boste vsak dan raziskovali drugozgodovinsko obdobje in se ob tem zelo zabavali. Če vas bo spoznavanje zgodovinenavdušilo, potem vas vabimo, da se vpišete v muzejsko-gledališki krožek Muzejska scena …


Muzejski izzivi

19.–23. avgust 2024  Trajanje: 9:00–13:00. Primerno za otroke 8+

Cena: 20 eur/dan
Prijave zbiramo do zapolnitve mest, lahko se prijavite na celotedenske delavnice ali samo za posamezen dan
Cena vključuje pedagoško vodenje z izkušenimi vodiči, izvedbo programa, material.
Prihod in odhod otrok je ob 9. uri, odhod ob 13. uri.  

prijava 
Informacije na telefonu 01 24 12 506.

Igrajmo se forenzične arheologe! 19. avgust

Si si kdaj želel/a postati arheolog/inja? Ali lahko predvidevajo, kje so skriti tisti najbolj dragoceni predmeti? Čemu arheologi rečejo časovna kapsula? 
V ponedeljek bomo spoznavali delo arheologov. Zavihali bomo rokave, vzeli v roke orodje in se zakopali v delo. Kakšne metode uporabljajo arheologi pri svojem delu? Na kaj je potrebno biti pri delu še posebej pozoren?
Bi se strinjal/a, da so arheologi nekakšni forenziki preteklosti? Bi si upal/a razrešiti kakšen arheološki forenzičen primer? Čaka te nekaj primerov dogodkov, ki so se zgodili v različnih časovnih obdobjih. Potrebno bo ugotoviti, kdo je žrtev, razkriti kaj se je zgodilo in v katerem časovnem obdobju. Je bil storjen zločin? Pridruži se nam, da bo pravici zadoščeno!

Masterchef v antiki! 20. avgust

Kaj so jedli Rimljani? Vas zanima, če se je ohranil kakšen njihov recept?
Drugi dan počitnic se odpravimo v antiko. Saj vemo, o starih Rimljanih veste že veliko. Tudi to, da so visoko cenili okusno hrano in dolge pojedine. Pa veste, kaj je vrelo v njihovih loncih in se peklo na vročem ognju? Vam je že kdo pripovedoval o rimski kuhinji in receptih? Če je vaš odgovor ne, nikar ne skrbite in omahujte. Pridružite se Apicijevi* kuharski delavnici in postanite rimski chef!
*Apicius je  zbirka rimskih kuharskih receptov.

Uročena znanost 21. avgust

So obstajali znanstveniki v srednjem in novem veku? Kako so si razlagali vremenske pojave in naravne katastrofe? Kaj imajo pri vsem tem čarovnice in predvsem kdo so le te bile? Je kakšna živela tudi v Ljubljani?
Pridružite se nam na delavnicah v sredo, ko se bomo igrali čarovniško šolo. Čaka nas zahtevna preizkušnja. Iskali bomo odgovore na vprašanja, za katera se zdi, da bodo za vedno ostala neodgovorjena. Spopadli se bomo z izzivi, kjer bo potrebna velika mera iznajdljivosti, da jih premagamo. Lotili se bomo zapletenih alkimističnih poskusov in poskušali ugotoviti, ali delujejo. Si upaš?

Tudi med vojno so se sladkali … 22. avgust

Kaj so jedli naši pradedki in prababice v času vojne? Kako so se znašli, da so se tudi ob pomanjkanju najosnovnejših živil, občasno posladkali?
V četrtek bomo raziskovali, kako so živeli v času druge svetovne vojne. Mogoče so vam prababice in pradedki zaupali kakšno zgodbo njihovega otroštva? Ugotavljali bomo, kako je izgledal njihov vsakdan, kaj so počeli in predvsem kaj so jedli. Znan je recept za sladico, ki so si jo takrat občasno pripravili. Tudi mi si bomo oblekli predpasnike, zavihali rokave in se lotili dela. Pridruži se nam na kuharski delavnici naših prababic in pradedkov. Uganeš sestavine recepta?

Oblecimo se v preteklost! 23. avgust

Vas zanima, kako so bili ljudje oblečeni v preteklosti? So se koliščarji oblačili samo v živalske kože? So Emonci nosili hlače? So v srednjem veku nosili spodnje perilo? Kakšna je bila ljubljanska moda?
Raziskovali bomo oblačilno kulturo prednamcev in odkrivali, kako so se oblačili koliščarji, kaj so nosili Emonci in kako so se uredili meščani in drugi prebivalci srednjeveške Ljubljane. Oblekli se bomo v kostume in se poskušali vživeti v različne vloge. Ogledali si bomo razstavo o oblačilni kulturi Ljubljančanov. Vas zanima kakšne svečane obleke so nosili znani Ljubljančani? Na koncu pa nas čaka še ustvarjalna delavnica. Pridružite se nam in ugotovite, v kateri čas bi potovali in kako bi se najraje oblekli.





Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se