Ljubljana
MGML

Babi, dedi, gremo v šolo!

Če bi odpotovali 2000 let v preteklost, bi izvedeli, kako so se šolali otroci v rimski predhodnici današnje Ljubljane, Emoni. Otroštvo v Emoni se je v večini pogledov od današnjega precej razlikovalo, a nekatere stvari ostajajo večne. Npr. otroška ljubezen do igre – tudi emonski otroci so se igrali z žogami, napihnjenimi iz svinjskega mehurja, s frnikolami, poznali so raznorazne namizne igre, narediti so znali lesene konjičke, punčke iz cunj, lesene kočije, ki so jih vlekli na vrvici, vojačke, ropotuljice in mnoge druge igrače. Gotovo so se igrali skrivalnice, tekali za zmaji in se lovili. A otroštvo ni bilo zgolj igra. Prav tako kot današnji otroci so tudi oni s šestimi, sedmimi leti vstopili v šolo. Učil jih je učitelj, največkrat izobražen grški suženj, ki jih je nemalokrat popeljal kar na forum, glavni trg v mestu, kjer so se posedli na tla in pisali na voščene tablice, saj zvezkov in svinčnikov niso poznali. Voščene tablice so bile narejene iz čebeljega voska. Ker prostora na njih ni bilo veliko, so si morali veliko stvari zapomniti. Ko so jih popisali, so jih postavili na sonce, ki je vosek spet stopil. In že so jih lahko uporabljali znova.

Deklice so, če so imele to srečo, da so pouk sploh obiskovale, šolo zaključile že z 12 letom in se takrat pogosto že poročile, fantje pa so pouk obiskovali nekoliko dlje, tja do 16 leta. Otroci revnejših staršev pa šole niso obiskovali, saj so že od malega pomagali pri hišnih opravilih in se tako naučili vseh veščin, potrebnih za življenje. Nekateri otroci so bili sužnji. Ti pravice do šolanja niso imeli. Najbogatejši otroci pa so imeli zasebne učitelje.

Šola je potekala od jutra do mraka. Učitelji so bili zelo strogi. V šoli so se otroci učili brati, pisati in računati. Starejši otroci pa so se urili predvsem v govorništvu. Rimljani so govorili latinščino, ki jo danes razumejo le še redki strokovnjaki, pisali pa so v latinici. Isto pisavo uporabljamo še danes. Rimske številke pa so drugačne od naših arabskih. Jih poznaš? 

Izračunaj račune, ki so napisani na tabli. 

Pri reševanju računov si pomagaj z zapisom na voščeni tablici.


Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se