Ljubljana
MGML
Odrasli

Od blizu: fotografija kot način videnja sveta

Študijska skupina
»V času, ko je za fotografiranje in širjenje fotografij dober sleherni izgovor, je še posebej pomembno mladim ponuditi možnost urjenja samega očesa. Jih usmerjati k razmišljanju o svetu skozi vizualne podobe, k temu, da postanejo zavedajoči se opazovalci.« Raymond Depardon
©Metod Blejec
©Metod Blejec

Galerija Jakopič bo v letu 2018 zaokrožila prvo desetletje svoje nove programske usmeritve, v okviru katere je postala eno ključnih prizorišč obsežnih razstav najboljših domačih in svetovnih fotografov. Naša vizija se je v tem času razvijala v želji pripomoči k širšemu družbenemu razumevanju fotografije kot enega najizraznejših umetniških, komunikacijskih in kreativnih medijev.

V razmisleku o nujnosti vizualne pismenosti – tako sodobnega gledalca kot ustvarjalca fotografske podobe – smo zasnovali celoletni program neformalnega izobraževanja, ki tistim, ki idejo fotografije nosijo v svojem pogledu na svet, ponuja, da se kot občutljivi posamezniki od blizu soočijo s poslanstvi, ki jih ta medij uresničuje. Uvaja pristope k fotografiranju in širjenju sporočilnosti fotografije, ki bolj kot na tehnični dovršenosti opreme in veščini temeljijo na urjenju očesa in osebnosti fotografa. Majhno skupino udeležencev bo skozi proces petih dvodnevnih delavnic vodil močan strokovni tim, ki bo v dinamičnem dialogu med teorijo in prakso nizal zanimive teme, usmerjal udeležence k individualnemu avtorskemu izrazu in jih spodbujal h kritičnemu razmišljanju o raznolikih narativnih in umetniških fotografskih žanrih ter načinih prezentacije fotografskega dela. Udeležencem program ponuja tako znanje kot kreativno rast, pa tudi srečanja z gosti, mednarodno priznanimi, celo svetovno znanimi specializiranimi fotografi.

Majhno skupino udeležencev bo skozi proces petih dvodnevnih delavnic vodil močan strokovni tim (kustosinja za fotografijo Marija Skočir, fotograf Matevž Paternoster, fotoreporter in pedagog Saša Kralj, fotograf in umetnik Metod Blejec ter muzejska andragoginja Janja Rebolj), ki bo v dinamičnem dialogu med teorijo in prakso usmerjal udeležence k individualnemu avtorskemu izrazu ter jih spodbujal h kritičnemu razmišljanju o raznolikih narativnih in umetniških fotografskih žanrih ter načinih prezentacije fotografskega dela.

Delavnice bodo potekale ob petkih (18.00–21.00) in sobotah (9.00–13.00 in 14.30–18.00) v Galeriji Jakopič in na drugih lokacijah MGML; na prostem in v studiih.

Termini in vsebina delavnic

  • 5.–6. 10. 2018: Razmišljujoče oko: Nujnost vizualne pismenosti za urjenje fotografskega očesa
  • 14.–15. 12. 2018: Na moje oči: Bistvo sodobne dokumentarne in reportažne fotografije
  • 1.–2. 2. 2019: Zapis svetlobe: Izvorne in analogne fotografske tehnike
  • 5.–6. 4. 2019: Fotograf umetnik: Konceptualna fotografija in avtorski izraz
  • 7.–8. 6. 2019: Fotografija v prostoru

Cena celotnega programa: 400 €/osebo (enkratno plačilo), 420 €/osebo (plačilo v 2 obrokih)
Cena vključuje izvedbo petih dvodnevnih delavnic s priznanimi slovenskimi in tujimi fotografi, podporo in konzultacije z mentorji v času delavnic in po dogovoru v času med posameznimi termini, ves potrebni material za delo ter pomoč pri zagotavljanju fotografske opreme.

Cena posamezne delavnice: 95 €/osebo

V primeru mednarodne udeležbe bo program potekal v angleškem jeziku z zagotovljenim prevodom v slovenski jezik.

Vabljeni k prijavi na celoletni program ali na posamezno dvodnevno fotografsko delavnico. Ker fotografija ni le pritisk na sprožilec v pravem trenutku, je način videnja sveta!

Prijave sprejemamo na naslovu prijava@mgml.si do zapolnitve mest.