Ljubljana
MGML

Umetniki na obisku!

Nikita Kadan & Anna Zvygintseva (Kijev) in Declan Clarke (Dublin/Berlin)

Na javnem pogovoru, ki ga bosta moderirala kustosa Alenka Gregorič in Miha Colner, bodo gostujoči umetniki predstavili svojo ustvarjalno prakso, nastajajoča dela v sklopu rezidenčnega bivanja, svoje poglede na svet in še marsikaj.

Torek
15
Maj 2018
Čas: 17:00
Lokacija: Ustvarjalni center Švicarija
Odrasli, študenti, seniorji
Declan Clarke, izsek iz filma The Most Cruel of All Goddesses, 2015
Declan Clarke, izsek iz filma The Most Cruel of All Goddesses, 2015

V KC Tobačna 001 sta trenutno na rezidenčnem bivanju umetnika Nikita Kadan in Anna Zvygintseva iz Kijeva, ki se bosta s samostojnima razstavama predstavila 5. junija. V Švicariji pa trenutno gostuje umetnik Declan Clarke iz Berlina, ki se v svoji novejši praksi posveča raziskovanju tematik modernosti, konflikta in osebnih zgodb v ozadju velikih političnih prevratov 20. in 21. stoletja.

Opus Anne Zvygintseve spominja na intuitivni dnevnik, v katerem s skulpturami, risbami in videi beleži sledove vsakodnevnega življenja, srečanj, naključij ali avtobiografskih dejstev in na ta način ohranja trenutke, ideje in dejanja, ki bi se drugače izgubili.

Za umetniško prakso ukrajinskega umetnika Nikite Kadana velja, da nas izpostavlja premisleku o manipulacijah zgodovine, ki se odvijajo v sodobnem političnem in kulturnem diskurzu. Zanj je edino, kar šteje, kritično zgodovinjenje in ustvarjanje narativa, ki bo lahko preteklost in sedanjost povezal v logično celoto. Vse ostalo je zgolj vojna za spomin, filtriranje in selekcioniranje podatkov, ki je izgubilo ves občutek za odgovornost do preteklosti.

Declan Clarke je bil udeleženec in nagrajenec 31. grafičnega bienala v Ljubljani. Deluje pretežno na področju gibljive slike, čeprav se pogosto poslužuje tudi drugih umetniških medijev. V preteklih skoraj dveh desetletjih se je v svojih delih odzival na vsakodnevne izkušnje in jih primerjal z velikimi historičnimi zgodbami in rabo politične moči. Še zlasti se posveča post-revolucionarnim družbam, kjer uporablja osebne poglede za razlago kompleksnih zgodovinskih narativov.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se