Ljubljana
MGML
Kulturni center Tobačna

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna 001 je kulturni center z razstaviščem, muzejsko zbirko in stanovanjem za umetniško rezidenco. Predstavlja prvi prenovljeni historični objekt znotraj kompleksta stare Tobačne v Ljubljani. Svoja vrata je odprl 19. marca 2011. Ljubljana je tako dobila novo središče likovne in kulturne dejavnosti v predelu mesta, ki postaja ambient za sodobne multikulturne vsebine.

Lokacija

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

Kontakt

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odpiralni čas

Vstopnice


Galerija Tobačna

Galerija Tobačna je enovit prostor, v katerem predstavljamo umetnike s samostojnimi razstavami in deli iz njihove najnovejše produkcije. Program galerije je sestavljen iz razstav slovenskih umetnikov in mednarodnih umetnikov, ki izoblikujejo projekt ob koncu svoje dvomesečne rezidence. Rezidenčni center KC Tobačna 001 je od začetka svojega delovanja leta 2011 gostil že veliko število umetnikov, prek javnih pozivov pa v okviru sodelovanja z izbranimi mednarodnimi inštitucijami omogoča tudi rezidenčno bivanje slovenskim umetnikom v tujini.Zbirka muzeja

Zbirka je postavljena v premične vitrine, v katerih najdemo fotografije, cigaretne škatlice, porcelanaste pipe, cigaretnice in druge kadilske pripomočke, medtem ko ob vhodu v objekt stoji tritonski stroj za izdelavo cigaret, s pomočjo katerega je nastala ena najbolj prepoznavnih cigaret nekdanje Jugoslavije, Filter 57, prva cigareta s filtrom.


Zgodovina KC Tobačna 001

Objekt je bil zgrajen leta 1885 kot prostor za pomožne dejavnosti podjetja Tobačna Ljubljana. V njem je bila prvotno kopalnica za delavce s prhami in kopalnimi kadmi. V sedemdesetih letih so prostore preoblikovali v tovarniško menzo, v začetku devetdesetih so ga namenili za arhiv tovarne, po prenovi pa sta ga Tobačna Ljubljana in Družba IMOS-G, investitorica in graditeljica bodoče stanovanjske, poslovne upravne in kulturne četrti, podarili v uporabo Muzeju in galerijam mesta Ljubljane.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se