Ljubljana
MGML

"Vodni somrak_Ligofilija": pogovor & predstavitev projekta

Za aksolotla in proteusa je značilna izjemna dolgoživost, odlikujejo ju nenavadne regenerativne sposobnosti in tudi v odraslosti ohranjata večno mladostnost. Te lastnosti so pripomogle k njuni vpletenosti v starodavne mite, postala sta del kulturne dediščine, narodna simbola, prvi v Mehiki in drugi v Sloveniji.

Četrtek
5
Dec 2019
Čas: 18:00
Lokacija: Kulturni center Tobačna
Odrasli, študenti, seniorji
Robertina Šebjanič, Neotenous dark dwellers (Lygophilia), 2017
Robertina Šebjanič, Neotenous dark dwellers (Lygophilia), 2017 © Miha Godec

Robertina Šebjanič deluje na področju preučevanja živih sistemov (bio umetnosti) in zvoka. Njeni raziskovalni projekti, ki v razstaviščih dobijo obliko interaktivnih instalacij, se osredotočajo predvsem na kulturološko, politično in biološko stvarnost tako morskih kot sladkovodnih okolij. Razstava Vodni somrak_Ligofilija predstavlja serijo projektov Ligofilija, ki jih umetnica razvija od leta 2017, z njimi pa tematizira dve nenavadni bitji, mehiškega aksolotla in človeško ribico oziroma proteusa, ter njuno ljubezen (gr.: philéō) do teme (gr.: lúgē).

Na dan odprtja razstave bomo premierno predstavili projekt obogatene video vsebine dela Neotenični prebivalci teme_Ligofilija. Njegova urednica je likovna kritičarka, kustosinja in raziskovalka Annick Bureaud, direktorica Leonardo/Olats, francoske podružnice Leonardo/Isast, neprofitne organizacije za umetnost, znanost in tehnologijo. Gregor Aljančič in Magdalena Năpăruș-Aljančič iz Jamskega laboratorija Tular pa bosta predstavila življenje človeške ribice v podzemnih vodah.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se