Ljubljana
MGML

"Vodni somrak_Ligofilija": Obisk Jamskega laboratorija Tular

Razstava "Vodni somrak_Ligofilija" predstavlja serijo projektov Ligofilija, ki jih umetnica Robertina Šebjanič razvija od leta 2017, z njimi pa tematizira dve nenavadni bitji, mehiškega aksolotla in človeško ribico oziroma proteusa, ter njuno ljubezen (gr.: philéō) do teme (gr.: lúgē).

Sobota
11
Jan 2020
Čas: 11:00
Lokacija: Kulturni center Tobačna
Odrasli, družine, študenti, seniorji
Robertina Šebjanič, Neotenous dark dwellers_Lygophilia
Robertina Šebjanič, Neotenous dark dwellers_Lygophilia © Miha Godec

V sklopu projekta bo potekal tudi obisk Jamskega laboratorija Tular, ki služi kot zatočišče za poškodovane človeške ribice, ki jih poplave občasno izplavijo iz podzemlja. Od leta 2008 so preučili več kot 25 primerov iz Slovenije ter Bosne in Hercegovine, 20 živali so rešili in jih vrnili v njihovo izvorno populacijo. Pomemben del aktivnosti Jamskega laboratorija Tular je usmerjen v varstvo človeške ribice in njenega podzemeljskega habitata. To je lahko uspešno le ob stalnem izobraževanju javnosti, usmerjenem v verodostojno promocijo človeške ribice kot enega najpomembnejših simbolov svetovne naravne dediščine ter raznovrstnosti jamskega živalstva, s poudarkom na varstvu podzemne vode.

Prijave sprejemamo na elektronski naslov: kc.tobacna001@mgml.si. Do Jamskega laboratorja Tular bo organiziran prevoz izpred Kulturnega centra Tobačna 001, Tobačna ulica 1. Število mest je omejeno.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se