Ljubljana
MGML
Sanela Jahić
© Toni Mlakar

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Sanela Jahić

A manager among us

20. 9. 2016–20. 9. 2016

Projekti Sanele Jahić, ki zrcalijo čas globalnega kapitalizma, so zavezani raziskovanju razmerja med človekom in strojem ter med delavcem in delodajalcem v proizvodnem procesu. Medtem ko se je umetnica v Tempo Tempo in I am spending my Capital posvečala razredni polarizaciji in razčlovečenju delavca kot posledici robotizacije proizvodnje, tokratna razstava prinaša bolj optimističen pogled na omenjena razmerja.

Projekt "Menedžer med nami" postavlja na ogled video delo in serijo grafik s spremljajočimi fotografijami. Razkriva umetničino zanimanje za primere delavskih odkupov, ko zaposleni niso čakali na tuje odločitve in posledično zapadli v resignacijo, temveč so se aktivno odzvali na razmere, v katerih so se znašli. 

Video "Moje, tvoje, naše, vaše" prikazuje dva uspešna primera delavskega lastništva, podjetji Domel v Železnikih ter Gorenjski glas iz Kranja, ki sta v pretežni lasti delavcev, nekdanjih zaposlenih ter upokojenih delavcev. Delo dokumentarne narave se predvaja na treh kanalih. Sestavljeno iz intervjujev, posnetkov prostorov proizvodnje in pisarn, ki so nastali ob umetničinih številnih obiskih, nas popelje v osrčje tovarne oziroma časopisne hiše. V zgodbah intervjuvanci pripovedujejo o odkupu, do katerega je prišlo iz nuje (predvsem zaradi strahu pred prevzemom in uničenjem dejavnosti obeh podjetij), o pomenu solastništva za delavce – lastnike in vplivu tega na njihovo delo ter nenazadnje o odnosu podjetja do trga v kontekstu poznega kapitalizma. Jahićeva z video delom prestavi velik segment svoje ustvarjalne prakse izven ateljejskega miljeja in na ta način poveže proces nastajanja umetniškega dela z informativno dejavnostjo ter industrijskim proizvodnim procesom v tovarni. 

Drugi del razstavnega projekta z naslovom "Pet stiskov rok" prinaša vpogled v razmerje med človekom in tehnologijo na umetnici lasten način, v obliki socialnega eksperimenta. Če je v preteklih delih obravnavala ujetost delavca v proizvodni proces, njegovo podrejenost stroju in normam, tokrat obrne logiko in meritvam podvrže menedžerje. Z izjemno natančnimi miniaturnimi senzorji, ki jih pritrdi na roko člana uprave, izvede meritev moči stiska ter krčenja mišic pri rokovanju. Pri gesti torej, ki je v poslovni sferi temelj za uspešno sodelovanje in je zavezano pravilom hierarhije. Rezultate analize podatkov prevede v serijo grafik, ki z diagramskimi zapisi aludirajo na delo Étiennea Julesa Mareya in čas, ko je kronofotografija sestavila fotograme v zgodnje primerke filmov za meščanstvo in uveljavljajoči se proletariat. 

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Alenka TrebušakUmetnica: Sanela JahićBesedilo: Alenka TrebušakOblikovanje: Ajdin BašićFotograf: Matevž PaterosterTehnična izvedba:Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili:Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo


Zahvala: DEWESoft d.o.o. Slavko Pavlin, MGLC Andrej Primožič vsem udeleženim

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se