Ljubljana
MGML
Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša
Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša

Vse o tebi

28. 6. 2016–8. 7. 2016

Triptih "Vse o tebi" je specifičen ready-made, ki načenja številna vprašanja družbenih odnosov ter relacij med subjektom in objektom, kot so kroženje denarja, status umetniškega dela, identifikacija in državljanstvo. Lahko bi rekli, da predstavlja »avtoportret državljana«, pri čemer je Republika Slovenija uporabljena kot ogledalo.

Maja 2013 sta nigerijska komisija za upravljanje identitet National Identity Management Commission (NIMC) in MasterCard napovedala lansiranje pilotnega programa uvedbe 13 milijonov nacionalnih pametnih osebnih izkaznic znamke MasterCard, ki vključujejo možnost elektronskega plačevanja, tj. program uvedbe nove večnamenske osebne izkaznice, za izvedbo katerega je bila med trinajstimi prijavami izbrana MasterCardova predplačilna tehnologija. Proces včlanitve je vključeval evidentiranje posameznikovih demografskih in biometričnih podatkov, ki naj bi bili podlaga za »nacionalno identitetno bazo podatkov«. 

V približno istem času je banka United Bank for Africa (UBA) napovedala plačilno kartico MasterCard z imenom "All About U" (Vse o tebi), tj. personalizirano plačilno kartico, ki omogoča, da stranke ob njeni uporabi s sabo nosijo svoje drage spomine. »Dajemo vam nekaj, kar bo samo vaše,« je rekel namestnik izvršnega direktorja UBA Kennedy Uzoka, »kartico, ki bo resnično izražala vašo lastno osebnost. Ne potrebujete bančnega logotipa, ampak osebni logotip ali identiteto.« Sklenil je: »Z uporabo oblikovalske programske opreme, ki se gladko združi s sistemom za upravljanje kartic, se kartica All About U v znamki UBA povsem zlije z ustvarjalno domišljijo stranke, s čimer stranka postane 'partner pri oblikovanju', kar ustvari občutek zvestobe in poveča naklonjenost.«

Februarja 2015 so trije slovenski umetniki Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša, ki so si ime izposodili pri plačilni kartici UBA in dobesedno interpretirali besede Kennedyja Uzoke, začeli projekt Vse o tebi, ki izkorišča storitev personalizacije kartic, na voljo pri njihovi banki: Novi Ljubljanski banki. Najprej je vsak desetkrat povečal sliko svoje osebne izkaznice, povečano sliko razdelil na sto enakih delov, potem pa začel tedensko vlagati prošnje za novo personalizirano kartico Visa®, Maestro® in MasterCard®. 

Vsaka prošnja je bila podvržena skrbnemu pregledu bančnih uslužbencev, ki so lahko sprejeli ali zavrnili predloženo podobo v skladu s pravili za izbiro motiva. To je produkcijo spremenilo v časovni relacijski performans, kjer je odnos med umetnikom in proizvajalcem sovpadel z odnosom med stranko in njeno banko. Triptih "Vse o tebi" je specifičen ready-made, ki načenja številna vprašanja družbenih odnosov ter relacij med subjektom in objektom, kot so kroženje denarja, status umetniškega dela, identifikacija in državljanstvo. Lahko bi rekli, da predstavlja »avtoportret državljana«, pri čemer je Republika Slovenija uporabljena kot ogledalo. 

Na odprtju bo projekt kontekstualiziral filozof in sociolog Lev Kreft s svojim kratkim in pronicljivim predavanjem Mnogoter triptih. Kreft umešča projekt v tradicijo ready-madov in avtoportretov, vendar v zelo posebnem smislu: običajni predmeti, spremenjeni v umetniško delo, so osebne izkaznice in personalizirane bančne kartice, avtoportreti pa so osebne izkaznice same, a tudi vsi podatki o računu in denarnih transakcijah, ki jih vsebuje določena bančna kartica. Do katere mere lahko lastnik kartice ustvari lastno osebno kreditno kartico? Tako kot mora državljan upoštevati določene omejitve pri spremembi imena, tako mora stranka pri personalizaciji kartice upoštevati navodila banke.

Projekt je pripravljen v sodelovanju z Aksiomo, Zavodom za sodobne umetnosti Ljubljana. Projekt so podprli Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Alenka TrebušakUmetniki: Janez Janša, Janez Janša, Janez JanšaBesedilo: AksiomaOblikovanje: Ajdin BašićFotograf: Andrej PeunikTehnična izvedba:Tehnična služba MGMLV sodelovanju z : Aksiomo, Zavodom za sodobne umetnosti LjubljanaProjekt so omogočili: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Novice

"Umetniki, ki so se leta 2007 pre­imenovali v Janeze Janše, so v svojem opusu kot umetniški predmet ustoličili ime, natančneje, gesto preimenovanja, s tem pa odprli številna vprašanja: v kakšnem razmerju je ime do subjekta, ki ga nosi, pa tudi, kakšno je razmerje države do njenih subjektov, predvsem z vidika tega, kako neka oblast identificira svoje davkoplačevalce in nosilce pravic. To, kakšne družbene, politične, pravne in filozofske implikacije ima ime, so trije umetniki obdelali v dokumentarnem filmu "Jaz sem Janez Janša" (2012)."

1. julij 2016
Kulturni center Tobačna 001