Ljubljana
MGML
Anne Harild

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Anne Harild

Prostori in strukture

26. 5. 2016–23. 6. 2016

Anne Harild je prva umetnica, ki je v KC Tobačna 001 gostovala v okviru recipročne rezidenčne izmenjave s Tottenham Hale International studiem iz Londona. Umetnica je končala študij na Royal College of Art v Londonu, se udeležila že več rezidenc, med drugim v Španiji in VB, njeno delo pa je zakoreninjeno v raziskovanju organiziranega urbanega okolja, njegovih mrež in tekstur, ki gradijo strukturo sodobnega mesta ter naših življenj znotraj njega.

Anne Harild (1980, Kopenhagen) se v svojem delu posveča sodobnemu urbanemu prostoru, pri čemer jo zanima predvsem njegova fizična pojavnost: mreže, teksture, materiali in forme, ki sestavljajo mesta in oblikujejo tudi naše življenje v njih. Umetničini projekti so vedno lokacijsko specifični – za izhodišče ji služijo konkretne lokacije, ki jih temeljito razišče, svoja opažanja pa beleži s kamero ter svinčnikom. Tokratna razstava "Prostori in strukture," ki sestoji iz serij risb, maket ter video animacije, prinaša vpogled v umetničino izkušnjo dvomesečnega bivanja na področju nekdanje Tobačne tovarne v Ljubljani, zaznamovanem z opuščenim gradbenim projektom. 

Serija risb "Movements" preverja jezik osnovne strukture stavbne arhitekture, podpornega sistema odrov. Dela na papirju raziskujejo vzorce, ki izhajajo iz gradbenega odra, in so oblikovana v svojevrstne modularne diagrame sprememb. Elementi se sicer nizajo v ponavljajočem se ritmu, znotraj tega pa se razkrivajo razlike, ki so najbolj vidne ob primerjavi risb. Izhodišče za instalacijo kolažev, risb in maket Trace, Plan, Proposition, Platform predstavlja zemljevid Ljubljane, ki ga je Harildova podrobno preučila ne le zato, da bi se v mestu znašla, temveč tudi z namenom, da iz zemljevida razbere tvarino in zgodovino mesta. Linije svinčnika sestavljajo mreže različnih oblik. Izpeljuje jih iz zemljevida in izvorno ponazarjajo preplet cest, stavbne komplekse ter zgodovinske znamenitosti, ki so oblikovale mesto skozi čas. Njihove teksture umetnica izvede iz fotografiranih površin, najdenih v mestu. Instalacija ne predstavlja premočrtnega prenosa zemljevida v risbe, temveč je bolj zbirka referenc, ki prikazuje nastajanje dela. Videodelo Taking Time beleži količino in kvaliteto svetlobe v razstavišču z instalacijo. Delo, ki kaže podobe, povzete v rednih časovnih intervalih tekom dneva in skrčene v pičlih deset minut, poizkuša prikazati vpliv svetlobe na našo percepcijo časa in prostora. Svetloba kot ključni element animacije vpliva ne samo na zaznavanje omenjenih dimenzij, ampak spreminja tudi dojemanje oblik in dimenzije postavitve. Gibanje svetlobe skozi mrežo struktur instalacije močno spominja na izkušnjo potovanja skozi sodobno mesto, njegove barve, oblike, materiale ... 

Projekt "Prostori in strukture" stoji na presečišču slikarstva, kiparstva ter arhitekture. S svojimi deli umetnica prevaja odnose med ploskvami in oblikami gradbenih elementov nefunkcionalnega prostora v središču Tobačne mesta v metaforo o odnosu med arhitekturo in prebivalci, prav ta odnos pa je podvržen nenehnemu spreminjanju. 

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Alenka TrebušakUmetnica: Anne HarildBesedilo: Alenka GregoričOblikovanje: Ajdin BašićTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo


Rezidenca in razstava sta organizirani v sodelovanju s Tottenham Hale International Studios, London. 

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Novice

V rezidenčni center KC Tobačna 001 prispela Anne Harild

Danska umetnica Anne Harild je končala podiplomski študij na The Royal College of Art v Londonu, kjer trenutno živi in dela. Njena rezidenca v Ljubljani je del izmenjave umetnikov z T.H.I.S. v Londonu, kamor jeseni odpotuje slovenska umetnica Maruša Meglič, ki je bila za gostovanje izbrana preko razpisa.

13. april 2016
Kulturni center Tobačna 001

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se