Ljubljana
MGML
Matthew Biederman & Pierce Warnecke
Matthew Biederman, Saturation, 2016 © Matevž Paternoster/MGML

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Matthew Biederman & Pierce Warnecke

Saturation

31. 3. 2016–29. 4. 2016

Rezidenčni umetnik Matthew Biederman se predstavlja z razstavo Saturation, ki jo tvorijo trije njegovi projekti. Prvi je Perspection, ki ga razvija skupaj s Pierceom Warneckejem. Projekt je odzivna avdio-vizualna instalacija, ki s pomočjo uporabe optičnih in zvočnih iluzij preizkuša zaznavne procese gledalca. Poleg Perspection bosta predstavljena še Biedermanova solo projekta R+G+B in Odštevanje barv.

"Perspection" se igra z našim zaznavanjem zvoka in vida z video projekcijami na več različno usmerjenih projekcijskih površin. Vsebina projekcij se odziva na način, da te začnejo tvoriti iluzijo enega samega zveznega zaslona.Raznotere iluzionistične tehnike so bile v zgodovini umetnosti uporabljene za to, da gledalcu prinesejo iluzijo sveta izven omejitev dejanske fizične lokacije. Z uporabo tehnologije za zvočno in vizualno premestitev gledalca tudi današnje računalniško generirane podobe in navidezna resničnost ponujajo nadgrajene, razširjene svetove. Perspection načela gradnje teh predstav sprevrača – predvajani zvok in vsebino projekcije aktivno prilagaja glede na zaznano pozicijo gledalca v dejanskem fizičnem prostoru, s tem pa ozavešča nezanesljive mehanizme naše percepcije. Instalacija raziskuje razmerja med zvokom in sliko skozi serijo generativnih avdio-video kompozicij, ki jih tvorijo tako sinhroni kot med seboj nepovezani vizualni in zvočni učinki. S prepletom optičnih in zvočnih iluzij se razmejitev med fizičnim in projekcijskim platnom giblje od jasnih do zabrisanih, s tem pa se predoča razmislek o naravi naših zaznavnih procesov. 

"Odštevanje barv" (Subtracting Color) je video instalacija. Od bele barve se z vsakim nanosom drugačnega barvnega filtra odštejejo barve tako, da na koncu ostane le še črna. Proces se ponovi z novim kupčkom različnih barv, vse dokler ni izrabljena celotna zaloga barvnih filtrov. 

"R+G+B" je cikličen prikaz trikromatskega sistema, ki opredeljuje svet naših digitalnih zaslonov. Sisteme za klasifikacijo barv uporabljamo že vse od Newtonovih in Goetherjevih poskusov začrtanja ter razlage razmerij med barvami. V digitalnih okvirih so barve prvič označene s kvantificiranimi številčnimi vrednostmi namesto z deskriptivnimi imeni. Delo postavlja vprašanja o posameznikovi zaznavi in lingvistični reprezentaciji barv – kdaj rdeča postane oranžna in kdaj oranžna rumena? Kdaj pa se rumena prevesi v zeleno? 

Matthew Biederman je v Kanadi živeč ameriški umetnik, katerega interesi prečijo več medijev in miljejev, sistemov in skupnosti. Ustvarja performanse, video dela in instalacije, ki uporabljajo svetlobo, prostor in zvok ter se dotikajo značilnosti naše zaznave, kot je posredovana prek digitalnih tehnologij. Z Markom Peljhanom je glavni avtor Arctic Perspective Initiative, ki se posveča povezovanju tradicionalnih znanj in novih tehnologij z namenom vzpostavitve večje avtonomnosti cirkumpolarnih območij. Svoja dela je predstavljal na Lyon Bienniale, Istanbul Design Bienniale, The Tokyo Museum of Photography, ELEKTRA, Ars Electronica, CTM, Montreal Bienniale in mnogih drugih. Pierce Warnecke je ameriški zvočni in video umetnik, ki je dolgo živel v Franciji, nato v Berlinu in od nedavnega v Španiji. Sodeloval je s Frankom Bretschneiderjem (vizualije za njegovo delo "Sinn+Form" za založbo raster-noton). Je so-kustos festivala in založbe Emitter Micro. Svoja dela je predstavljal na KW Institut, LEAP, Harvestworks, Luggage Store Gallery, Berklee, CalArts, pa tudi na festivalih kot so Bienale Zero1, MADEiRADiG, Transmediale, Bozart/BEAF, Boston Cyberarts, Visionsonic, Pixelache, Vidéoformes, SXSW Interactive, CMT in drugi. Njegova glasba je izšla pri založbah Khalija, Staaltape, Gaffer, Attenuation Circuit in Grünrekorder.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneProdukcijska podpora: Uroš VeberKustosinja: Alenka TrebušakUmetnika: Matthew Biederman & Pierce WarneckeBesedilo: Alenka TrebušakOblikovanje: Ajdin BašićTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo


Zahvale: Aksioma, Tina Dolinšek & ekipa Ljudmile, Tanya Das Neves, Marko Peljhan, Eva, Marko & celoten Poligon. Projekt Perspection so podprli: Canadian Arts Council, ARCADI, Centre National de Cinéma, Région Rhône-Alpes, Le Cube, Crossed Lab, Bandits-Mages / EMARE Canada & Creative Europe programme of the EU 

Programi Projekta Atol nastajajo ob podpori Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana.

Kulturni center Tobačna 001

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E kc.tobacna001@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Novice

V KC Tobačna gostuje Matthew Biederman

V rezidenčnem centru KC Tobačna 001 trenutno gostuje Matthew Biederman(1972, Chicago), umetnik, čigar praksa temelji na performansu in instalacijah. V svojem delu raziskuje percepcijo, medijsko saturacijo in sisteme podatkov. Tekom rezidenčnega bivanja bo razvijal projekta Perspection, ki tematizira gledalčevo/poslušalčevo perspektivo in percepcijo skozi optične in sonične iluzije in ga predstavil v razstavnem prostoru. Tokratno rezidenco in razstavo pripravljamo v koprodukciji z Zavodom Projekt Atol.

16. marec 2016
Kulturni center Tobačna 001

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se