Ljubljana
MGML
Maruša Sagadin

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Maruša Sagadin

Tivoli

2. 4. 2015–8. 5. 2015

"Vsako mesto ima svoj Tivoli!" Delo Maruše Sagadin se osredotoča na raziskovanje odnosa med jezikom, arhitekturo in skulpturo. Pogostoma pri svojem delu uporablja besedno igro in polisemičnost besed. Izrablja ju kot orodje za zagon asociativne igre, hkrati pa nam ponujata vpogled v tranzicijo med zametkom ideje in končnim delom. Zasnove zamisli večinoma izhajajo iz arhitekture kot tudi iz pop-in subkulturnih virov.

Kot ekstrahirani in abstrahirani elementi postajajo znak, ki na simbolni ravni vključuje narativno podstat in vodi k zgodbi predmeta, na drugi pa omogoča vnos dinamike in humorja, ki kritiko zakrije pod ponjavo oglaševalskih pristopov, razvedrila ali igre. 

V tokratnem projektu se umetnica predstavlja s serijo objektov Lina's Leisure Center (Shorts), skulpturo "Extra Extra Elle" (Hungerburgbahn) ter kolaži. Kot izhodišče za prve ji služi element, ki ga je arhitektka Lina Bo Bardi uporabila na fasadi SESC Pompéia v Sao Pãulu (v modernistično arhitekturo športnega in kulturnega centra, koncipirano v socialističnem duhu »za ljudi«, je vnesla iracionalne, skorajda postmodernistične momente). Gre za okenske odprtine. Te v svoji formi spominjajo na luknjo, ki bi jo lahko naredil udarec s pestjo, v umetničinih skulpturah pa se materializirajo kot noge objektov. Nad njimi se pne šest skoraj identičnih pravokotnih form. Meja med podstavkom, ki se spreminja v samostojen objekt ter skulpturo višine človeškega telesa, se zabrisuje, njuni vlogi sta celo duchampovsko izenačeni. Površine geometričnih likov so zglajeno sijoče in delujejo skoraj že slikarsko. Njihova barvna paleta sega od aluzij na Washington Color School, avstrijski Lilien porcelan, »politične« barve in pop kulturo. Tudi izbira materialov, kot so beton, kit za lopatico in vezane plošče, ki jih lahko najdemo v trgovinah z gradbenim materialom, pričajo o dejstvu, da umetnico zanima tisto, kar deluje varljivo in neobičajno. 

Maruša Sagadin z deformiranjem normativov predmetom odvzama delček njihove uporabnosti, hkrati pa vanje vnaša možnost premene vzorca zaznavanja. Par lesenih čevljev tako postane skulptura, potencialno mučilno orodje, zabaven modni dodatek, gledališki rekvizit in nenazadnje maketa dveh stavb, povezanih z mostom. Skulpture, ki sestavljajo nekakšno skupino ljudi, pa lahko predstavljajo svojevrstno metaforo za pozicioniranje individuuma ali marginalizirane skupine v družbeno okostje mesta ter njegove infrastrukture, ki je osredotočena na stimulacijo zabave, potrošništva, poslov in kulta telesa. Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosinja: Alenka TrebušakUmetnica: Maruša SagadinBesedilo: Alenka TrebušakOblikovanje: Ajdin BašićFotograf: Andrej PeunikTehnična izvedba:Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Kulturni center Tobačna

Tobačna ulica 1
1000 Ljubljana

E info@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Novice

Odnos med jezikom, arhitekturo in skulpturo v delih Maruše Sagadin

V KC Tobačna 001 je vse do 8. maja na ogled razstava Maruše Sagadin z naslovom "Tivoli". V tokratnem projektu se umetnica predstavlja s serijo objektov "Lina's Leisure Center" (Shorts), skulpturo "Extra Extra Elle" (Hungerburgbahn) ter kolaži. Kot izhodišče za prve ji služi element, ki ga je arhitektka Lina Bo Bardi uporabila na fasadi SESC Pompéia v Sao Pãulu (v modernistično arhitekturo športnega in kulturnega centra, koncipirano v socialističnem duhu "za ljudi", je vnesla iracionalne, skorajda postmodernistične momente).

29. marec 2015
Kulturni center Tobačna
V rezidenčni center KC Tobačna 001 je prispela Maruša Sagadin

Rezidenčni center KC Tobačna 001 trenutno gosti slovensko umetnico Marušo Sagadin, ki živi in dela na Dunaju. Študirala je na Tehnični univerzi v Gradcu ter na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju pri prof. Monici Bonvicini. Njeno delo se osredotoča na raziskovanje sistema znakov ter njihovega formalnega jezika. Svoje ustvarjanje v rezidenčnem centru KC Tobačna bo predstavila v okviru samostojne razstave.

16. februar 2015
Kulturni center Tobačna

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se